Pala proizvodnja energije za gotovo pet posto

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u studenom pala za 1,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin prvi nakon šest mjeseci uzastopnog rasta, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pad industrijske proizvodnje u studenom prvi je od travnja, kada je proizvodnju poremetilo izbijanje krize u Agrokoru.

U studenom je najviše, za 9,5 posto na godišnjoj razini, pala proizvodnja kapitalnih proizvoda, a slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju s padom od 7,3 posto.

Proizvodnja energije oslabila je 4,4, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 0,2 posto. Rast je u studenom na godišnjoj razini zabilježila samo proizvodnja intermedijarnih proizvoda, za 4,1 posto.

U 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 2,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. “Unatoč padu u studenome, u posljednjem ovogodišnjem mjesecu očekujemo pozitivnu stopu rasta obujma industrijske proizvodnje potpomognutu inozemnom, ali i domaćom potražnjom “, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U cijeloj ovoj godini očekuju rast industrijske proizvodnje od oko 2,3 posto. Bit će to već četvrta godina zaredom kako proizvodnja raste, no sporije nego u 2016. kada je skočila 5,0 posto.

You may also like