Pakistan protjerao nevladine aktiviste

Pakistan je u četvrtak navečer nasilu zatvorio ured nevladine organizacije Save the Children u Islamabadu pod optužbom da “djeluje protiv interesa” zemlje i dao petnaest dana njezinim zaposlenicima da napuste zemlju.

Save the Children bio je pod pojačanim nadzorom pakistanskih vlasti od 2012. kada ga se u izvješću domaćih obavještajnih služba povezalo sa Shakeelom Afridijem, pakistanskim liječnikom koji je pomogao CIA-i u potrazi za Osamom bin Ladenom kojeg su američki specijalci ubili na sjeveru zemlje u svibnju 2011. U četvrtak navečer nakon zatvaranja ureda predstavnici vlade u pratnji policije stigli su pred zgradu Save the Children i stavili lokot na ulazna vrata. “Zapečatili smo ulaz u ured Save the Children po nalogu vlade”, rekao je za AFP vladin dužnosnik Kamran Cheema. “Ne znamo razloge zatvaranja. Samo smo primili kratku obavijest ministarstva unutarnji poslova da će se prostorije zapečatiti i da se svi zaposlenici moraju vratiti u domovinu u roku od 15 dana”.

Vlasti nisu o tome izdale nikakvo priopćenje, ali je neimenovani čelnik ministarstva unutarnjih poslova rekao za AFP da je nevladina organizacija bila “umiješana u protupakistansku djelatnost”. Na upit agencije AFP-a, Save the Children je “potvrdio da su danas (četvrtak) pakistanske vlasti zatvorile i zapečatile njegov ured”. Podsjeća da “u Pakistanu radi više od 35 godina i zapošljava 1200 ljudi”, dodajući da su već svi napustili zemlju. “Protivimo se ovoj odluci i o našoj zabrinutosti smo izvijestili najvišu razinu” vlasti, dodaje ta nevladina organizacija u priopćenju objavljenom u njezinu sjedištu u Londonu.

Organizacija tvrdi da su samo lani njezinu pomoć koristila 4 milijuna pakistanske djece i njihovih obitelji. Save the Children koji radi na projektima na polju školstva, zdravstva i prehrane, uvijek je odlučno odbacivao optužbe da je povezan s Afridijem i s CIA-om.

You may also like

0 comments