Pahor u Skupštini Kosova podupro Strategiju EU

Slovenski predsjednik Borut Pahor u utorak je u govoru pred Skupštinom Kosova kazao da podržava napore Srbije i Kosova da pregovorima u Bruxellesu postupno riješe sva otvorena pitanja istaknuvši da podupire novu strategiju Europske komisije o širenju EU-a na zapadni Balkan koja uključuje prethodno rješenje svih otvorenih graničnih pitanja prije punopravnog članstva.
“Načelno i u osnovi podržavam nedavno predstavljenu strategiju, uključujući i zahtjev da se prethodno riješe sva granična pitanja država kandidatkinja, iako ona ima više nejasnoća na koje sam već upozorio Bruxelles”, kazao je Pahor u govoru u kosovskom parlamentu završavajući dvodnevni službeni posjet Prištini.

Dodao je da razumije složenost obveza pred kojima se nalazi Kosovo, ali da mu savjetuje da primijeni kosovskoj oporbi sporan sporazum s Crnom Gorom o granici te da poput Slovenije proširi građanska prava koja uključuju i pitanja manjina.

Slovenija nastoji imati prijateljske odnose sa svim državama na zapadnom Balkanu i podržava njihov put prema EU-u, radi stvaranja stabilnosti, povjerenja, prijateljskih odnosa i međunarodne suradnje, kazao je Pahor.

Govoreći o odnosima država u okruženju i odnosima Prištine i Beograda, Pahor je, aludirajući na odnose s Hrvatskom u vrijeme hrvatskih pristupnih pregovora i sklapanja arbitražnog sporazuma, kazao da i iz osobnog iskustva zna koliko je važno povjerenje i poštivanje dogovora.

“To nije samo bitno da se problemi riješe nego i zato da se produbi povjerenje i svestrana suradnja”, kazao je Pahor, dodavši da kao prijatelj Kosova toj državi savjetuje da i dalje intenzivno surađuje u bilateralnim pregovorima uz posredovanje EU-a u Bruxellesu.

Slovenski mediji navode kako je Pahor posjetom Kosovu upravo u vrijeme kad je prije deset godina proglasilo neovisnost htio dati poticaj sređivanju odnosa Beograda i Prištine te pritom istaknuti ulogu Slovenije i Hrvatske koje kroz inicijativu Brdo-Brijuni daju primjer ostalim državama u svom okruženju kako napredovati na putu u euroatlanske integracije.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 17. veljače 2008., na izvanrednoj sjednici Skupštine Kosova, kada je za deklaraciju o nezavisnosti glasovalo svih 110 prisutnih zastupnika, a među više od 100 zemalja koje su priznale Kosovo je i velika većina članica Europske unije, iako Srbija to ne priznaje i smatra Kosovo dijelom svog teritorija.

Kosovo je kao samostalnu državu priznala i Slovenija 2008., upravo u vrijeme kad je prvi put predsjedala EU-om, ali podržava i sadašnje pregovore Beograda i Prištine pod okriljem EU-a o rješenju njihovih otvorenih pitanja, radi stabilnosti u regiji i otvaranju puta prema članstvu u EU. (Agencije)

You may also like

0 comments