Home Hrvatska Pahor: Napuštanje arbitraže bio je pretjeran potez

Pahor: Napuštanje arbitraže bio je pretjeran potez

by admin

Odluka Hrvatske da izađe iz granične arbitraže sa Slovenijom je pretjerana mjera, a arbitražni sud bez obzira na to trebao bi završiti svoj rad i donijeti obvezujuću presudu, rekao je članovima vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta predsjednik države Borut Pahor.

Pahor je u razgovoru s izaslanstvom parlamenta, dan prije nego što će vlada donijeti odluku o novom slovenskom arbitru, rekao da je bitno da arbitražni sud odredi granicu između dvije države i da je “odluka o jednostranom izlasku Hrvatske” iz arbitražnog sporazuma bila pretjerana, odnosno “neproporcionalna” mjera s obzirom na navedeni uzrok za izlazak iz “međunarodnopravno važećeg sporazuma”.

Slovenija poduzima sve mjere kako bi se rad arbitražnog suda nastavio i kako bi se sudu omogućilo da nastavi “nepristrani rad” i donese pravorijek o graničnom sporu, naveo je Pahorov ured u izjavi za javnost.

Hrvatska je krajem srpnja pokrenula izlazak iz arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici nakon što je postupak kompromitiran a sud izgubio vjerodostojnost jer su se slovenski sudac pri arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca te nakon početka rasprave protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Pahor je 2009. kao tadašnji slovenski premijer potpisao arbitražni sporazum u ime Slovenije, dok je to na hrvatskoj strani učinila tadašnja premijerka Jadranka Kosor koja je tako deblokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om budući da je njihov završetak Slovenija uvjetovala graničnom arbitražom.

Related Posts