Pada cijeli kineski nekretninski sektor?

Afera Evergrande

Drama oko financijskog stanja kineskog nekretninskog diva Evergrandea jučer je dobila novi nastavak, što je dodatno potreslo tamošnje tržište korporativnih obveznica koje imaju špekulativni (junk) rejting. Kako prenosi Reuters, Evergrande je u utorak propustio i treću isplatu kamata vjerovnicima u samo tri tjedna.

Najzaduženiji svjetski nekretninski developer do roka u podne po hongkonškom vremenu nije investitorima uplatio 148 milijuna dolara kamata na tri obveznice plasirane na stranom tržištu.

Radi se o obveznicama koje dospijevaju u travnju 2022., 2023. i 2024. godine. To je dodatno povećalo rizik velikih gubitaka za ulagače koji su Evergrandeu posudili novac, nakon isteka jednomjesečnog razdoblja počeka. Podsjetimo, kompanija se bori s dužničkim bremenom od vrtoglavih 300 milijardi dolara što je jednako vrijednosti 2 posto kineskog gospodarstva.

Reuters navodi kako su u Evergrandeu ostali nedostupni za komentar. Međutim, ako se ovakva praksa nastavi, financijsko urušavanje kineskog diva moglo bi biti vrlo glasno. Kako pokazuju podaci Refinitiva, tijekom iduće godine dospijeva dug od 101,2 milijarde dolara.

“Smatramo da će doći do daljnjih neisplata duga ako se situacija s likvidnošću značajno ne popravi”, napisali su u bilješci klijentima analitičari brokerske kuće CGS-CIMB dodajući kako developeri sa slabijim kreditnim rejtinog u ovom trenutku imaju teškoća sa refinanciranjem.

Podsjetimo, Evergrande je krajem prošlog mjeseca propustio ključnu isplatu kamata od 83,5 milijuna dolara na obveznicu koja dospijeva iduće godine.

To je pokrenulo 30-dnevno razdoblje počeka. Iako kineska vlada poručuje kako problemi Evergrandea neće imati utjecaja na stabilnost financijskog sustava, ne može se reći da je taj sustav potpuno imun na probleme te kompanije.

To se prije svega odnosi na tržište korporativnih obveznica koje donose visoki prinos jer imaju špekulativni rejting. Na tom su tržištu kineski nekretninski developeri jedni od najvećih izdavatelja uslijed brze urbanizacije posljednjih nekoliko desetljeća.

Primjerice, od petka prinos na sastavnice ICE indeksa koji prati kineske korporativne izdavatelje na azijskom tržištu dolarskih obveznica skočio je na 22 posto, najvišu razinu od 2009. godine. Za usporedbu, početkom rujna iznosio je 13 posto, a u lipnju 10 posto.

Podaci Šangajske burze pokazuju da je svih pet najvećih gubitnika u jučerašnjem prijepodnevnom trgovanju obveznicama došlo iz nekretninskog sektora.

Međutim, tamošnji analitičari ističu kako je rasprodaja za sada ograničena samo na izdanja rizičnijih izdavatelja. Evergrandeovi problemi sve više imaju domino-efekt na ostale manje nekretninske kompanije.

Primjerice, tvrtka Sinic Holdings u ponedjeljak navečer je priopćila kako vjerojatno neće moći isplatiti investitore koji drže obveznicu koja dospijeva idućeg mjeseca jer nema dovoljno “financijskih resursa”. Prošlog tjedna kompanija Fantasia – koju je osnovao nećak bivšeg potpredsjednika Zeng Qinghonga – nije uspjela isplatiti dug na obveznicu od 206 milijuna dolara.

Poremećaji se osjećaju i na tržištu kineskih državnih obveznica. Osiguranje od bankrota (CDS) na petogodišnju kinesku državnu obveznicu ovoga je tjedna poraslo 8 baznih bodova na 59 baznih bodova, najvišu razinu od travnja prošle godine

You may also like

0 comments