Pada broj zaposlenih u naftnoj industriji

Analiza DZS-a

Ukupan broj zaposlenih u industriji u listopadu je ostao nepromijenjen u usporedbi s rujnom, dok je u odnosu na listopad lani manji za 0,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Statistički podaci na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji pića, za 3,7 posto te proizvodnji strojeva i uređaja, za 2,7 posto.

Najveći je rast zabilježen u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 4,1 posto.

Na godišnjoj razini najviše je pao broj zaposlenih u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu, za 16 posto, proizvodnji tekstila za 15,8 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 15,6 posto te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 12,5 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u ostaloj prerađivačkoj industriji, za 6,3 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 5,6 posto, proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 5,4 posto te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih priprava, za 5,2 posto.

Kumulativni podaci za prvih deset mjeseci pokazuju da je ukupan broj zaposlenih u industriji bio 0,7 posto manji nego u istom razdoblju lani.

Istodobno je ukupna proizvodnost rada u industriji u prvih deset mjeseci ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine povećana za sedam posto.

Isto izvješće DZS-a pokazalo je da je u listopadu industrijska proizvodnja porasla jedanaesti mjesec za redom i to za 2,7 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

You may also like