Pada broj migranata, NATO monitorira more oko Libije

Broj migranata koji dolaze u Njemačku iz sjeverne Afrike jako je pao od početka godine, pokazali su podaci Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (BAMF) objavljeni u ponedjeljak.

Broj dolazaka iz Alžira, Maroka i Tunisa pao je na 480 u ožujku s 599 u veljači i 3.356 u siječnju, navodi BAMF u pismu parlamentu. BAMF pripisuje taj pad predloženoj izmjeni zakona kako bi se te tri države proglasile “sigurnim zemljama porijekla”, što znači da bi njihovi građani jako teško mogli dobiti azil u Njemačkoj. “Rasprava o uvođenju tog zakona u siječnju 2016. dovela je do osjetnog smanjenja broja novih dolazaka”, navodi BAMF.

Ukupan broj izbjeglica koji dolaze u Njemačku jako je pao ove godine kao rezultat zatvaranja balkanske rute, prvenstveno makedonske granice s Grčkom. Izbjeglice iz sjeverne Afrike čine relativno mali dio od otprilike milijun migranata koji su došli u Njemačku. Prema BAMF-u, bilo je 26.036 novih registracija iz te regije prošle godine. Unatoč tome našli su se u središtu pozornosti nakon masovnih seksualnih napada na žene u središtu Koelna 31. prosinca prošle godine.

NATO bi za tri mjeseca trebao pokrenuti pomorske ophodnje oko Libije kako bi smanjio priljev migranata koji stižu u Italiju, rekla je talijanska ministrica obrane Roberta Pinotti u razgovoru objavljenom u ponedjeljak.

U razgovoru za dnevnik La Stampa ministrica je rekla da očekuje da će Sjevernoatlantski sazvez odobriti taj plan na summitu u Varšavi 7. srpnja. “Na razini NATO-a tražili smo da operacija Active Endeavour bude preinačena iz antiterorističke operacije u istočnom Sredozemlju u operaciju kod libijske obale”, rekla je Pinotti.

Pinotti je rekla da joj je tijekom nedavnog sastanka u Luksemburgu, glavni tajnik Jens Stoltenberg rekao da je taj prijedlog dobrodošao. NATO je pokrenuo operaciju Active Endeavour 2001. radi suzbijanja terorističkih skupina u Sredozemlju.

NATO već vodi jednu pomorsku operaciju u Egejskom moru radi suzbijanja mreže krijumčara ljudima između Turske i Grčke. Ali operacija na obalama Libije bi bila složenija i potencijalno opasnija zbog nestabilnosti zemlje i nazočnosti pobunjenika povezanih sa skupinom Islamska država (IS) na njezinim obalama. U ponedjeljak bi na mini-summitu u Hannoveru američki predsjednik Barack Obama, njmačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, britanski premijer David Cameron i talijanski Matteo Renzi trebali razgovarati o stanju u Libiji.

You may also like