Pad zarada energetskog sektora stvorio oprez na burzama

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali jer su ulagači oprezni zbog problema u financijskom sektoru i jer se bliži sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Dow Jones oslabio je 0,30 posto, na 18.253 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,33 posto, na 2.161 bod, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 5.300 bodova.

Nakon snažnog rasta u petak, financijski je sektor jučer ponovno bio pod pritiskom, pa je oslabio 0,4 posto. Pritom je cijena dionice Deutsche banke skliznula 0,85 posto zbog nesigurnosti u vezi ishoda pregovora između najveće njemačke banke i američkih vlasti u sklopu istrage o svojedobnoj prodaji loših hipotekarnih vrijednosnica.

Američko ministarstvo pravosuđa prvo je zatražilo od Deutsche banke da plati kaznu od 14 milijardi dolara, no posljednjih se dana govori o iznosu nagodbe od oko 5,4 milijarde dolara. “Očekuje se da će se u pregovorima kazna sniziti, no dok se čeka ishod tih pregovora neizvjesnost pritišće tržište”, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Financijski je sektor i pod pritiskom pada cijene dionica Wells Farga za daljnjih 1 posto, na najnižu razinu od kraja 2013. godine, jer tu banku potresa skandal zbog otvaranja računa klijentima bez njihova pristanka.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se bliže predsjednički izbori u SAD-u 8. studenoga, a pred vratima je i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi mogla pokazati da su zarade pale već peto tromjesečje zaredom.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su u proteklom tromjesečju dobiti kompanija iz sastava S&P 500 indeksa bile 0,5 posto niže nego u istom lanjskom razdoblju.

To je uglavnom posljedica pada zarada u energetskom sektoru zbog pada cijena nafte. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,9 milijardi dionica, dok prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 7,1 milijardu.

Na europskim burzama su, pak, cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,22 posto, na 6.983 boda, a pariški CAC 0,12 posto, na 4.453 boda. U Njemačkoj se zbog praznika jučer nije radilo.

You may also like

0 comments