Pad zaliha u SAD-u stabilizirao cijenu nafte

Cijene barela nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara, budući da je jači dolar neutralizirao očekivanja o nastavljenom padu zaliha u Sjedinjenim Državama. Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,85 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 58,26 dolara.

U utorak je dolar poskočio prema košarici valuta, pritisnuvši cijene nafte koje su zaključile trgovinu u minusu gotovo tri posto. U srijedu je na početku trgovanja zelena novčanica oslabila 0,33 posto prema košarici glavnih valuta, da bi se potom stabilizirala, zakočivši rast cijena nafte. Jači dolar smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, prigušujući potražnju za robom čije su cijene izražene u američkoj valuti, poput nafte. “U određenoj smo mjeri taoci oscilacija na valutnim tržištima”, konstatira Ole Hansen iz Saxo Banka.

Potporu cijenama pružila su pak očekivanja da će najnoviji podaci iz SAD-a ponovo pokazati pad zaliha nafte u prošlom tjednu, četvrti tjedan zaredom, i to za dva milijuna barela. Takav trend signalizira snažnu potražnju u najvećem potrošaču nafte u svijetu. Američki institut za naftu (API) objavit će podatke danas, dan kasnije no što je uobičajeno, zbog praznika na početku tjedna. Vladino je izvješće na rasporedu sutra. “Bude li globalna potražnja suprotno očekivanjima i dalje rasla a dizel zadrži vrijednost, cijene sirove nafte mogle bi porasti”, konstatiraju u bilješci analitičari Energy Aspectsa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u srijedu na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 60,73 dolara, što znači da je pala 45 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like