Pad zaliha u SAD-u stabilizirao cijenu nafte

Zasjenjena slaba opskrba

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 79 dolara, poduprte snažnim padom zaliha u SAD-u i obustavom izvoza iz iračkog Kurdistana, koji su zasjenili tek blago smanjenu opskrbu iz Rusije. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 78,77 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 73,55 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na izvješće američke vlade koje je pokazalo pad zaliha nafte u prošlom tjednu za čak 7,5 milijuna barela, na najnižu razinu u dvije godine, signalizirajući snažnu potražnju. Analitičari su očekivali da će podaci pokazati blagi rast zaliha.

Potporu cijenama pruža ovaj tjedan i obustava izvoza iz iračkog Kurdistana. Proizvođači su zatvorili ili smanjili proizvodnju na nekoliko naftnih polja zbog zatvaranja naftovoda do turske luke Ceyhan, a priopćenja kompanija signaliziraju da će na tržište stizati još manje barela.

Izvoz oko 450 tisuća barela dnevno iz iračkog Kurdistana preko Turske obustavljen je prošli vikend nakon što je Irak u arbitražnom sporu potvrdio pravo za izdavanje dozvole za izvoz.

No, potpora cijenama zbog zapleta oko izvoza mogla bi vrlo brzo okopniti, komenirali su u četvrtak analitičari Citija.

Američke zalihe i peripetije s izvozom iz iračkog Kurdistana nadjačali su blaži pad ruske proizvodnje u prva tri tjedna ožujka no što se očekivalo, prema tvrdnjama upućenih izvora koji navode da se smanjila za 300.000 barela dnevno, a ne za 500 tisuća kao što se najavljivalo.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu cijena barela košarice nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 77,72 dolara.

You may also like