Pad zaliha u SAD-u podigao cijenu nafte na 49 dolara za barel

Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 49 dolara, poduprte oštrim padom zaliha u SAD-u koji je podupro očekivanja o smanjenju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 59 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,20 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 52 centa višoj cijeni, od 49,14 dolara.

Zbog niza prekida u opskrbi širom svijeta, uključujući Kanadu i Nigeriju, opskrba je u ovom mjesecu smanjena za gotovo četiri milijuna barela dnevno. Time je ublažen problem viška koji već dugo pritišće tržište.

Štrajk u francuskim rafinerijama zasada ne utječe na cijene sirove nafte već samo na rafinerijske marže za dizel i benzin. Ulagače je dodatno ohrabrio neočekivani podatak Američkog instituta za naftu (API) o oštrom padu zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 5,1 milijun barela. To je dvostruko više no što su analitičari očekivali. “Definitivno izlazimo iz stanja viška (u ponudi) u kojem smo od sredine 2014. Još ćemo ga neko vrijeme bilježiti, možda nekih šest mjeseci, ali onda je u osnovi na redu uravnoteženje”, zaključio je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

“Dionice su oslabile (u ovom mjesecu), posebno na tržiština u nastajanju, a nafta ipak raste, što znači da iza toga definitivno stoje temeljni faktori a ne odjek s tržišta dionica i valuta”, dodao je Schieldrop.

Pozornost se sada okreće službenim podacima iz SAD-a o zalihama, radi potvrde trenda iz API-jeva izvješća.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u utorak iznosila 44,02 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments