Pad zaliha nije ublažio zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe, cijene nadomak 40 dolara

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 40 dolara po barelu, budući da neočekivani pad zaliha u SAD-u nije raspršio zabrinutost zbog tvrdokorne prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 40,23 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 37,05 dolara. Na početku trgovanja cijene je podupro neočekivani pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za čak 3,6 milijuna barela, pokazali su službeni podaci američke vlade. Analitičari su očekivali osjetno skromnije povećanje, za 252 tisuće barela. “To je tek tračak svjetla, zasada se konsolidiramo iznad 40 dolara po barelu. A Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u prošlom je tjednu pokazala da je bezuba, signalizirajući da neće učiniti ništa kako bi spriječila povećanje opskrbe”, tumači Michael Hewson iz CMC Marketsa.

OPEC na prošlotjednom sastanku nije uspio usuglasiti stajališta o proizvodnim kvotama, što je potpirilo strah od dodatnog povećanja ionako prekomjerne opskrbe s obzirom na očekivano povećanje izvoza iz Irana ali i drugih zemalja. U četvrtak je naftni kartel prognozirao oštrije smanjenje opskrbe iz zemalja izvan OPEC-a u idućoj godini, što bi trebalo značiti da njegova strategija obrane tržišnog udjela od konkurencije s višim troškovima proizvodnje donosi ploda.

Hewson pak napominje da su s obzirom na slabu likvidnost na koncu godine veće šanse da će cijena u Londonu pasti ispod najnižih razina u 2008. godini, prema 38 dolara po barelu. Dobre su vijesti pak stigle iz Kine, u vidu naznaka pojačane potražnje za gorivom, nakon što je prodaja vozila u toj zemlji poskočila u studenom za 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 2,5 milijuna vozila, objavila je Kineska udruga proizvođača automobila.

Ta je vijest donekle prigušila utjecaj viška ponude koji se po nekim procjenama kreće između 500 tisuća i dva milijuna barela dnevno i završava u spremnicima. Skladišni su kapaciteti pritom gotovo u potpunosti popunjeni, što dodatno pritišće cijene nafte. Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 34,80 dolara, što znači da je pala 50 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments