Pad zaliha derivata ustabilio cijenu nafte na 52 dolara

Cijene nafte učvrstile su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 52 dolara, poduprte smanjenim zalihama derivata u Sjedinjenim Državama, a značajniji rast koči kontinuirano obilna opskrba unatoč planovima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da smanji proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 33 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 52,36 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 50 centi višoj cijeni, od 50,94 dolara.

Pozornost trgovaca bila je danas okrenuta službenim podacima o zalihama derivata i benzina u prošlom tjednu, koji su pokazali pad zaliha dizela i lož ulja, za 3,7 milijuna barela. Zalihe benzina smanjile su se za 1,9 milijuna barela.

Smanjile su se li zalihe sirove nafte u čvorištu u Cushingu te je u tom kontekstu rast ukupnih zaliha sirove nafte, za 4,9 milijuna barela, pao u drugi plan. Kao razlog izvori u trgovačkim krugovima navode zatvaranje cjevovoda koji u Cushing isporučuje 450 tisuća barela sirove nafte dnevno.

“Čini se da oni koji špekuliraju s rastom cijena ne odustaju tako lako. Unatoč neočekivano oštrom rastu zaliha sirove nafte u SAD-u cijene naftne zamjetno rastu”, konstatira analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

„Krajnji rezultat ipak je bio blago pozitivan”, nadovezuje se Stephen Brennock iz PVM-a, i utjecaj nižih zaliha goriva više je nego premašio utjecaj viših zaliha sirove nafte.

Izrazitiji rast cijena koči ipak kontinuirano obilna opskrba, zbog koje je OPEC odlučio smanjiti proizvodnju na 32,5 do 33 milijuna barela dnevno. Trgovci su ipak i dalje sumnjičavi zbog manjka detalja u početnom ugovoru, uključujući kvote za svaku pojedinu zemlju i doprinos proizvođača izvan OPEC, poput Rusije. “Sumnjamo da će OPEC-ovi napori – čak i ako smanje proizvodnju na zacrtanih 32,5 milijuna barela dnevno – biti dovoljni da se znatnije promijeni odnos ponude i potražnje na globalnom tržištu i da se značajno smanje naftne zalihe”, navode u izvješću analitičari francuske banke BNP Paribas.

Prema OPEC-ovom mjesečnom izvješću objavljenom u srijedu članice kartela proizvodile su u rujnu 33,39 milijuna barela dnevno. Odvojeno je OPEC danas objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 48,07 dolara, što znači da je pala za 62 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments