Pad troškova obnovljivih izvora za 40 posto

Novo izvješće koje je objavila Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA) ukazuje na svijetlu budućnost obnovljivih izvora energije diljem svijeta.
Prema izvješću, troškovi vezani uz OIE trebali bi pasti za 40% u naredne dvije godine. Najveći pad očekuje se kod fotonaponskih elektrana, dok će elektrane na biomasu, hidroelektrane, geotermalne elektrane i kopnene vjetroelektrane postati cjenovno konkurentne elektranama koje koriste fosilna goriva.

Izvješće “Renewable Power Generation Costs in 2014” podatkovno je gotovo jednako informacijama izvješća koje je nedavno objavio Deutsche Bank, a u kojem se predviđa tržišni paritet solarne energije do 2017. godine. Između 2010. i 2014. godine troškovi vezani uz solarne elektrane pali su za 50%, a u nekim područjima kWh električne energije iz velikih fotonaponskih elektrana već sada iznosi samo 0.08 američkih dolara po kilovatsatu. Osim toga, u zemljama kao što su Francuska, Njemačka i Australija troškovi proizvodnje električne energije iz kućnih fotonaponskih elektrana već su sada ispod prodajne cijene konvencionalno proizvedene električne energije. A prema svim predviđanjima, očekuje se dodatni pad troškova.

Ostali oblici obnovljivih izvora energije jednako su konkurentni. Prosječna cijena energije vjetra kreće se u rasponu od 0.06 američkih dolara za kWh u Kini i Aziji do 0.09 američkih dolara za kWh u Africi. Sjeverna Amerika također ima vrlo konkurentne cijene proizvodnje energije iz vjetra po prosječnoj cijeni od 0.07 američkih dolara po kWh, dok su na nekim lokacijama zabilježene cijene od čak 0.04 dolara po kWh.

Nadalje, u izvješću IRENA-e, navodi se kako biomasa, geotermalna energija i hidroelektrane pružaju niske troškove proizvodnje energije već dugi niz godina na određenim lokacijama diljem planeta.

Čak i neke od zemalja u kojima nafta i plin vode glavnu riječ sve više prepoznaju konkurentsku prednost obnovljivih izvora energija, bez obzira na trenutno niske cijene nafte.  Jedna od njih su i Ujedinjeni Arapski Emirati, sjedište IRENA-e, koje se već nekoliko godina pripremaju na energetsku tranziciju i život bez nafte kroz intenzivna ulaganja u istraživanje i razvoj OIE te proizvodnju električne energije iz istih.

You may also like