Pad svjetskog gospodarstva srušio cijenu nafte

Zabrinutost
Cijene nafte u srijedu su na međunarodnim tržištima skliznule prema 67 dolara, pritisnute zabrinutošću za svjetski gospodarski rast u kontekstu novih napetosti u američko-kineskim trgovinskim odnosima.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu skliznula na 67,35 dolara i niža je za oko četvrt dolara u usporedbi sa jučerašnjim zatvaranjem trgovanja. Na američkom se tržištu barel prodavao po 60 centi nižoj cijeni, od 58,43 dolara.

Osmomjesečni trgovinski obračun između Kine i SAD-a dodatno je uznemirio globalna tržišta, zabrinuta zbog naznaka usporavanja gospodarskog rasta u ovoj godini.

Iz dva vodeća gospodarstva svijeta stižu mješoviti signali o šansama za skorašnji dogovor, primjećuje Reuters.

Tako američki dužnosnici prema jučerašnjem izvješću agencije Bloomberg detektiraju kineski otpor zahtjevima Washingtona. Izvješće je jučer nakratko spustilo cijene nafte, koje su se potom ipak ponovo približile najvišim razinama u četiri mjeseca.

Potom su iz Washingtona objavili da ministar financija Steven Mnuchin planira idući tjedan otputovati u Kinu radi nove runde trgovinskih pregovora s kineskim dužnosnicima. “Američko-kineski trgovinski pregovori i dalje predstavljaju rizik s dvojnim predznakom za tržište nafte i za ostalu rizičnu imovinu”, rekao je Reutersu valutni analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian.

“Postizanje trgovinskog sporazuma vjerojatno će poduprijeti cijene nafte iznad razina iz aktualnih prognozi, dok bi neuspjeh pregovora mogao dovesti do vala prodaja kakav smo imali u prosincu”.

Analitičari također upozoravaju da bi usporavanje gospodarstva uskoro moglo pritisnuti potrošnju goriva i time zakočiti cijene. “Zabrinutost za globalni rast i tvrdokorni strah od prekomjerne ponude stvaraju nepovoljne trendove za ovu robu,” rekao je Lukman Otunuga, analitičar u brokerskoj kući FXTM.

Cijene nafte od početka su godine porasle za gotovo trećinu, uz podršku smanjenih isporuka iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika, uključujući Rusiju. Podršku su im također pružile i američke sankcije izvoznicima nafte Iranu i Venezueli.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 67,25 dolara, što je za 38 centi više nego dan ranije.

You may also like

0 comments