Home TribinaAnalize Pad svjetskih indeksa s rekordnih razina, europske ulagači oprezni

Pad svjetskih indeksa s rekordnih razina, europske ulagači oprezni

by admin

Pad tehnoloških dionica

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine zbog pada cijena dionica tehnoloških kompanija, dok je, zahvaljujući rastu energetskog sektora, Dow Jones porastao.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja nastavljen je višednevni rast cijena dionica tehnoloških kompanija, pa se S&P 500, po prvi put u povijesti, probio iznad razine od 5.500 bodova. No, kasnije su dionice tehnoloških divova pale, pa su i S&P 500 i Nasdaq indeks do kraja dana skliznuli s rekordnih razina.

Među ostalim, cijena dionice Nvidie pala je 3,5 posto. Zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidie skočila je od početka godine više od 170 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije premašila 3.200 milijardi dolara.

Tako je početkom tjedna taj proizvođač čipova postao najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, preskočivši Microsoft. I dok je tehnološki sektor jučer pao, cijene dionica u energetskom sektoru porasle su, zahvaljujući rastu cijena nafte posljednjih dana, oko 1,9 posto.

Na europskim se burzama u petak ujutro trguje oprezno, pri čemu burzovni indeksi stagniraju, nakon što su jučer, kada je švicarska središnja banka smanjila kamatne stope, znatno porasli. Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti koje bi mogle pokrenuti ulagače, pa bi Crobex indeks, koji je na putu dobitaka drugi tjedan zaredom, mogao stagnirati.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta znatno porasla.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio jučerašnjih dobitaka. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,11 posto, na 85,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,10 posto, na 81,20 dolara.

Related Posts