Pad svjetskih burzi drugi dan za redom

Nastavlja se širenje koronavirusa

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, drugi dan zaredom, pri čemu su pod najvećim pritiskom bili financijski i sektori povezani s turizmom jer se nastavlja širenje koronavirusa u svijetu. Prvi pad S&P 500 indeksa dva dana zaredom od kraja ožujka posljedica je, među ostalim, pritiska na sektor povezane s turizmom jer u svijetu i dalje raste broj novozaraženih koronavirusom.

Epidemiolozi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorili su jučer da je povećanje broja oboljelih u svijetu posljedica rasta broja zaraženih u svim dobnim skupinama.

Cijene dionica zrakoplovnih prijevoznika i kompanija za kružna putovanja, koje su posljednjih tjedana rasle zbog očekivanja u vezi ‘otvaranja’ gospodarstava, pale su jučer u prosjeku više od 4 posto.

Jučer su znatno pale i cijene dionica u financijskom sektoru. Taj je sektor prošloga tjedna snažno porastao, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima banaka u prvom tromjesečju.

No, analitičari sada kažu da se to ne zahvaljuje samo odličnom poslovanju banaka, nego i promjenama u knjigovodstvu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ovih dana velike tehnološke kompanije objaviti poslovne rezultate za prvo tromjesečje.

Prošle je godine za vrhunca koronakrize tehnološki sektor predvodio po rastu na tržištu, pa bi novi financijski rezultati mogli pokazati jesu li visoke cijene u tom sektoru opravdane.

Nakon zatvaranja tržišta Netflix je izvijestio o manjem nego što se očekivalo rastu broja pretplatnika na njegove usluge u prvom kvartalu, pa je cijena dionice potonula više od 10 posto.

IBM je, pak, ostvario nešto bolje rezultate od očekivanja, pa je njegova dionica poskupila gotovo 4 posto.

Većina kompanija i banaka, koje su dosad objavile kvartalna poslovna izvješća, nadmašila je očekivanja po pitanju zarada.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 31,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije tjedan dana očekivali rast od oko 25 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Na Zagrebačkoj burzi i danas bi trgovanje moglo biti usporeno, kao i proteklih dana, jer nema vijesti koje bi potaknule veću aktivnost investitora i usmjerile tržište.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava rast obvezničkih prinosa i pogoršanje epidemiološke situacije u Europi. Azijske burze prate jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones skliznuo 0,5 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,5, a Nasdaq 3 posto.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasle, što se zahvaljuje rastu prinosa na američke obveznice.

Cijene su nafte, pak, jutros stabilne nakon što su jučer potonule oko 7 posto jer se ulagači plaše da će potražnja za ‘crnim zlatom’ biti slabija nego što se procjenjivalo.

Cijena barela na američkom tržištu kreće se jutros oko 60,05 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 64,30 dolara. Na londonskom se tržištu, pak, cijena barela kreće oko 63,40 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 67,70 dolara.

You may also like