Pad saudijske proizvodnje spustio cijenu nafte

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara slijedom neočekivanog pada proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji i smanjenog broja bušotinskih postrojenja u SAD-u.
Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla 68 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,89 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 90 centi višoj cijeni, od 69,39 dolara.

Saudijska Arabija proizvodila je u srpnju 10,29 milijuna barela dnevno, objavila su u petak dva izvora iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), oko 200.000 barela dnevno manje nego u prethodnom mjesecu. Saudijska je proizvodnja time smanjena unatoč lipanjskom obećanju saudijskih i ruskih proizvođača da će je od srpnja povećavati.

Saudijski su pritom najavili “zamjetan” rast ponude. “Saudijska Arabija zna da SAD stvarno priželjkuje maksimalni učinak sankcija Iranu, što znači da žele pripremiti sve kupce iranske sirove nafte i poručiti im da ‘nafte na tržištu ima u obilju i da se ne trebaju bojati odustajanja od nabave iz Irana”, smatra Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Cilj nije bombardiranje tržišta naftom i spuštanje cijena ispod razine od 60 dolara već priprema tržišta i olakšavanje prijelazne faze, tvrdi Schieldrop. “Saudijska Arabija ne želi spustiti cijene na 50 dolara”, naglašava on.

Današnji rast cijena također je reakcija na američku najavu ponovnog uvođenja sankcija velikom izvozniku Iranu. Iz američkog ministarstva financija najavili su da će sankcije biti uvedene sutra kasno poslijepodne.

Većina iranskog izvoza usmjerena je u Kinu i Indiju, a oko 20 posto ide u Europu, čije su rafinerije već smanjile nabavu iranske nafte. Saudijska je Arabija pak prošlog tjedna spustila službenu prodajnu cijenu nafte za azijske kupce na najnižu razinu u četiri mjeseca.

Analitičari američke investicijske banke Jefferies navode u bilješci klijentima da je “naglo povećanje saudijske i ruske proizvodnje očigledno ograničenijeg opsega” no što se prvotno očekivalo. Rusija, SAD i Saudijska Arabija proizvode po 10 milijuna do 11 milijuna barela nafte dnevno i namiruju trećinu globalne potražnje za naftom.

Američke su pak energetske tvrtke u prošlom tjednu smanjile broj bušotinskih postrojenja po drugi puta u protekla tri tjedna, pokazuju podaci specijalizirane tvrtke Baker Hughes, objavljeni prošlog petka. Taj je podatak dodatno podupro rast cijena nafte na početku tjedna. OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 72,07 dolara, što je 46 centi više nego dan ranije.

Kanada je u ponedjeljak izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog odluke Saudijske Arabije da protjera njezina veleposlanika iz Rijada, zamrzne trgovinu i investicije i najavila da neće povući svoje kritike kršenja ljudskih prava.

“Kanada će se uvijek zalagati za zaštitu ljudskih prava, posebice za ženska prava i slobodu izražavanja diljem svijeta, kazala je kanadska glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marie-Pier Baril i dodala da službena Ottawa od Rijada traži “dodatna objašnjenja”.

S odlukom Saudijske Arabije solidarizirali su se Ujedinjeni Arapski Emirati koji su stali u obranu njezina suvereniteta”, objavio je u ponedjeljak na Twitteru Anvar Gargaš, emiratski ministar vanjskih poslova, prenosi Reuters. Saudijska Arabija prekinula je veze s Kanadom nakon što je Ottawa kritizirala Rijad glede uhićenih aktivista za ljudska prava. Među njima je i zagovornica ženskih prava, američka državljanka saudijskog porijekla Samar Badawi koja dulje vrijeme poziva na ukidanje običaja po kojem Saudijske za sve važne odluke moraju dobiti dozvolu muških članova obitelji.

Kanadsko je ministarstvo vanjskih poslova zahtijevalo “trenutno puštanje” aktivista. Saudijsko ministarstvo to je ocijenilo “napadom na kraljevinu” i najavilo da će zamrznuti svu trgovinu i investicije s Kanadom te protjerati kanadskog i povući svog veleposlanika.

Uhićenja su u suprotnosti s naprednim imidžem koji gradi vlada na čelu s prijestolonasljednikom princom Mohamedom bin Salmanom. Prošle je godine dobio međunarodne pohvale zbog odluke da će ukinuti desetljećima dugu zabranu vožnje automobila za žene. Zagovornice ženskih prava, uključujući one koje su bile uhićene zbog kršenja zabrane, proslavile su taj potez, ali i upozorile na niz drugih zakona koji diskriminiraju žene.

Žene se moraju držati strogih pravila odijevanja, ne smiju se družiti s muškarcima koji im nisu u rodu i od svojih muževa, očeva ili braće trebaju pisano odobrenje ako žele putovati, raditi ili se liječiti. Bin Salman je u studenom prošle godine proveo žestoku protukorupcijsku kampanju u kojoj su uhićeni deseci prinčeva i poslovnih ljudi od kojih je prema procjenama zaplijenjeno 107 milijardi dolara.

You may also like