Pad rublje mogao bi izazvati pad cijena nafte na 40 dolara

Zbog očekivanog pada cijene nafte na 40 dolara za barel ova će godina donijeti novo slabljenje ruske valute, objavilo je krajem prošloga tjedna tamošnje ministarstvo ekonomskog razvoja.

Kako prenosi agencija TASS, ministar Maksim Oreškin izjavio je kako procjene njegova ministarstva govore o prosječnoj cijeni nafte od 45,6 dolara u ovoj godini, 40,8 dolara u 2018., 41,6 dolara u 2019. i 42,4 dolara u 2020. godini. Cijena nafte trenutno se kreće oko 55 dolara. U skladu s tim procjenama, rublja će u narednim mjesecima slabjeti do razine od 63 do 64 rublje za dolar, dodao je Oreškin.

Slabljenje rublje je očekivano s obzirom da bi za održavanje sadašnje razine tečaja od 57 rubalja za dolar u zemlju trebalo pristići oko 18 milijardi dolara kapitala, a to je malo vjerojatno, ističe TASS. Ministarstvo predviđa da će do kraja iduće godine tečaj dosegnuti i 70,8 rubalja za dolar, pa savjetuje stanovništvu i uvoznicima kako je sada povoljan trenutak za kupnju strane valute.

Ciljna inflacija od četiri posto koju je postavila ruska središnja banka dostignut će se već u svibnju, ocijenio je Maksim Oreškin. Što se tiče manjka proračuna, Oreškin smatra kako ove godine neće biti povećanja iznad dva posto BDP-a. “Ako cijene nafte tijekom ove godine ostanu iznad naših prognoza, možemo očekivati i deficit od 1,5 posto BDP-a”, zaključio je Oreškin.

You may also like