Home Energetika Pad proizvodnje u SAD-u stabilizaro cijenu nafte

Pad proizvodnje u SAD-u stabilizaro cijenu nafte

by Agencije

Cijene barela nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 47 dolara budući da su očekivanja o padu zaliha i proizvodnje u SAD-u ublažila utjecaj razočaravajućih kineskih podataka.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 46,61 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u minusu od 3,7 posto. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 32 centa višoj cijeni, od 44,32 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,4 posto. Jučer su tržišta pogodili razočaravajući podaci o ulaganjima i industrijskoj proizvodnji u Kini u kolovozu koji su iznova potpirili zabrinutost za potražnju, s obzirom na očekivanja da bi drugo po veličini svjetsko gospodarstvo u trećem tromjesečju moglo rasti slabije od sedam posto. Ta je bojazan posebno dobila na težini s obzirom na kontekst prekomjerne opskrbe.

Danas je protuteža strahovanjima od slabog gospodarskog rasta u Aziji bila prognoza kompanije za prikupljanje tržišnih podataka Genscape da su zalihe sirove nafte u ključnom čvorištu u Cushingu smanjene za 1,8 milijuna barela. Ukupna bi razina zaliha u prošlom tjednu prema očekivanjima većine analitičara trebala ostati nepromijenjena. “Genscape prognozira veliki pad zaliha u Cushingu”, konstatira Olivier Jakob iz Petromatrixa. “Brojke o ponudi i potražnji navode na zaključak da niske cijene nafte počinju utjecati na rast proizvodnje sirove nafte u SAD-u”, dodaje.

Njegova ocjena podudara se s onom Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja je u redovnom mjesečnom izvješću procijenila da će saudijska strategija očuvanja tržišnog udjela u konačnici istisnuti s tržišta proizvođače s višim troškovima proizvodnje, poput onih u SAD-u, i rezultirati smanjenjem proizvodnje u 2016. gotovo za četvrtinu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odbija smanjiti proizvodnju radi potpore cijenama ako se na to ne obvežu i zemlje izvan kartela, poput Rusije, i to unatoč apelima pojedinih njezinih članica, poput Venezuele, koja je u ponedjeljak zatražila sastanak na razini šefova država.Unatoč slabim kratkoročnim prognozama, pojedini analitičari upozoravaju na prve naznake uravnoteženja tržišta. “Tržište je i dalje prekomjerno opskrbljeno ali tempo rasta zaliha jenja”, zaključuju u izvješću analitičari Energy Aspectsa. Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 43,85 dolara, što znači da je pala 79 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts