Pad prinosa na obveznice podupro svjetske burze

Najveći rast energetskog sektora

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, nakon višednevnog pada, jer je ulagače ohrabrio pad prinosa na obveznice, nakon izvješća koje ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

Nakon tri kvartala pada, uslijed agresivnog povećanja kamata američke središnje banke kako bi suzbila inflaciju, na početku četvrtog tromjesečja u ovoj godini indeksi su snažno porasli.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom.

Cijene dionica naftinih divova Exxona i Cherona skočile su više od 5 posto, zahvaljujući snažnom rast cijena nafte nakon vijesti da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) razmatra najveće smanjenje proizvodnje od početka covid-19 pandemije.

Snažno su porasle i cijene dionica u bankarskom sektoru, u prosjeku 3 posto, a više od 3 posto skočile su cijene dionica tehnoloških divova Applea i Microsofta, koji imaju veliki udjel u indeksima.

Tehnološkom sektoru pogodovao je pad prinosa na obveznice, koji su posljednjih tjedana snažno rasli zbog povećanja kamata Feda.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva.

Izvješće Instituta za upravljanje nabavom (ISM) pokazalo je da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u rujnu iznosio 50,9 bodova, što je najsporiji rast aktivnosti u gotovo dvije i pol godine.

Pritom su pale nove narudžbe, što bi, kažu analitičari, moglo značiti da je oslabila potražnja za robama zbog rasta kamatnih stopa. A to bi moglo usporiti inflaciju.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji snažni rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg pada, a u fokusu ulagača bit će i dalje svjetske burze, koje se ponešto oporavljaju od oštrog pada proteklih tjedana.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu i manje nego što se očekivalo povećanje kamatnih stopa australske središnje banke.

Cijene nafte, pak, rastu drugi dan zaredom jer se očekuje da će OPEC i njegovi saveznici na sastanku 5. listopada smanjiti proizvodnju za 500.000 do milijun barela dnevno.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0,41 posto, na 89,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,23 posto, na 83,82 dolara.

You may also like