Home Energetika Pad povjerenja potrošača pritisnuo svjetske burze

Pad povjerenja potrošača pritisnuo svjetske burze

by Energypress.net

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Pad potrošnje [/vc_column][vc_column width=”2/3″]Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali jer nepopustljivo širenje koronavirusa u SAD-u loše utječe na povjerenje potrošača i jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.[/vc_column][/vc_row]

Pad indeksa posljedica je, među ostalim, slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija. Zbog toga je, primjerice, cijena dionice 3M-a potonula gotovo 5, a McDonald’sa 2,5 posto. Ulagače su razočarali i podaci o slabljenju povjerenja potrošača u srpnju zbog širenja koronavirusa u SAD-u, koje se ne usporava. Jučer je Florida zabilježila rekordni broj smrtnih slučajeva, dok je broj zaraženih u Teksasu premašio 400 tisuća, što je izazvalo strahovanja da SAD ne može uspostaviti kontrolu nad epidemijom.

I u mnogim drugim saveznim državama broj zaraženih raste, pa je proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti usporen, što će dovesti do sporijeg oporavka gospodarstva nego što se očekivalo. Zbog toga se ulagači nadaju da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu uskoro usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne 1.000 milijardi dolara. Taj bi dogovor trebao biti postignut do kraja tjedna, s obzirom da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima uskoro ističu. No, mnogi se plaše da dogovor neće biti postignut ili da će nove poticajne mjere biti nedovoljne za brzi oporavak gospodarstva od koronakrize.

U fokusu je ulagača i dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koja završava u srijedu, kada će biti objavljeno priopćenje. No, nakon što je Fed već prije oštro smanjio kamatne stope i ubrizgao na financijska tržišta tisuće milijardi dolara svježe likvidnosti, pitanje je što bi još mogao učiniti za pomoć gospodarstvu.

I na većini europskih burzi indeksi su jučer pali. Doduše, londonski FTSE ojačao je 0,40 posto, na 6.129 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,03 posto, na 12.835 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 4.928 bodova.  Europskoj uniji i eurozoni u prvom je tromjesečju realna potrošnja po stanovniku na kvartalnoj razini pala najviše od početka vremenskih serija odnosno od 1999. godine, pokazuje izvješće Eurostata koje obuhvaća podatke 14 zemalja, među kojima nije Hrvatska.

Realni dohodak kućanstava po stanovniku u EU uvećan je pak za 1,2 posto, nakon pada za jedan posto u četvrtom kvartalu 2019. U eurozoni je realna potrošnja kućanstava po stanovniku pala za tri posto, nakon pada za 0,4 posto u prethodnom tromjesečju. To je također njezin najveći pad od početka vremenskih serija u 1999. godini. Realni dohodak kućanstava u eurozoni po stanovniku porastao je za 1,1 posto, nakon što je u istom postotku smanjen u četvrtom tromjesečju 2019. .

Stopa štednje kućanstava u prvom kvartalu značajno je porasla u EU i eurozoni – za 4,3 postotna boda u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine. Stopa investicija kućanstava u prvom kvartalu pala je u EU za 0,3 postotna boda, a u eurozoni za 0,2 postotna boda. Među zemljama članicama čijim su podacima raspolagali u Eurostatu, najveći pad stope investicija kućanstava zabilježen je u Španjolskoj, Francuskoj i Belgiji. U sedam zemalja članica stopa investicija kućanstava je uvećana, pri čemu najviše u Njemačkoj, Nizozemskoj i Danskoj.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer širenje koronavirusa u svijetu ne daje previše razloga za optimizam, no ulagači se nadaju novim poticajnim mjerama u američkom gospodarstvu. Na azijskim burzama vlada oprez jer su jučer na Wall Streetu cijene dionica pale, nakon što je objavljeno izvješće o slabljenju povjerenja potrošača u SAD-u u srpnju zbog nepopustljivog širenja koronavirusa.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio jer se očekuje da će čelnici Feda poručiti da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku i da će poduzeti i dodatne mjere za poticanje gospodarstva ako to bude potrebno. Cijene su nafte, pak, stabilne, nakon jučerašnjeg pada.

Related Posts