Home Ekonomija Pad potrošačkih cijena u studenome usporen na 0,2 posto

Pad potrošačkih cijena u studenome usporen na 0,2 posto

by Petra Rajković

U Hrvatskoj su u studenome potrošačke cijene pale 0,2 posto na godišnjoj razini, sporije nego mjesec dana prije kada su skliznule 0,5 posto.

U četvrtak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) ukazuju na nastavak deflacijskih pritisaka, s obzirom da je trend pada potrošačkih cijena ušao već u treću godinu.

No, ti su pritisci ponešto oslabili jer su u studenome potrošačke cijene na godišnjoj razini skliznule manje nego u listopadu, što je već četvrti mjesec zaredom kako se pad cijena usporava.

„Ovim izvješćem potvrđen je niz negativnih godišnjih stopa inflacije, koji sa sporadičnim prekidima traje od veljače 2014.”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U studenome su na godišnjoj razini najviše, za 3,0 posto, pale cijene komunikacija, a s padom od 2,9 posto slijedile su cijene stanovanja, vode, električne energije i plina, što je ponajviše posljedica pada cijena plina za 18,3 posto.

Cijene prijevoza pale su, pak, 0,4 posto, pri čemu su cijene goriva za prijevozna sredstva skliznule 0,1 posto. Cijene pokućstva i opreme za kućanstvo oslabile su 0,3 posto.

S druge strane, u studenome su u odnosu na isti lanjski mjesec najviše porasle cijene zdravlja, za 2,1 posto, a slijedile su cijene odjeće i obuće, s rastom od 2,0 posto.

Cijene rekreacije i kulture porasle su, pak, za 1,1 posto, kao i cijene obrazovanja, dok su cijene restorana i hotela ojačale 1,0 posto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su 0,4, a alkoholnih pića i duhana 0,2 posto.

Deflacija ušla u treću godinu

Na mjesečnoj su razini, pak, u studenome prosječne potrošačke cijene ostale na istoj razini kao u listopadu. Pritom su u studenome najviše, za 0,9 posto, porasle cijene odjeće i obuće zbog novih kolekcija.

S druge strane, u studenome su na mjesečnoj razini najviše pale cijene restorana i hotela, za 0,6 posto, dok su cijene alkoholnih pića i duhana skliznule 0,1 posto.

U prvih 11 mjeseci ove godine potrošačke su cijene u prosjeku bile 1,2 posto niže nego u istom lanjskom razdoblju.

Tako je razdoblje deflacije ušlo u treću godinu, s obzirom da su lani potrošačke cijene u prosjeku pale za 0,5, a u 2014. godini za 0,2 posto.

“Godišnji pad potrošačkih cijena, prisutan već treću godinu zaredom, u ovoj je godini dodatno potaknut i administrativnim smanjenjem cijena plina s početkom drugog tromjesečja”, ističu analitičari RBA.

Zbog toga očekuju da će u cijeloj 2016. godini prosječna razina inflacije zabilježiti veću negativnu vrijednost u usporedbi s prethodne dvije godine.

“Polagani i blagi oporavak cijena na svjetskim robnim tržištima, prije svega sirove nafte i hrane, trebao bi se preliti i na domaće cijene, pa bi se prosječna stopa inflacije u 2017. trebala vratiti k pozitivnim vrijednostima”, zaključuju analitičari RBA.

(Agencije)

Related Posts