Pad potražnje u SAD-u spustio cijenu nafte

Slabašni oporavak gospodarstva
Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 44 dolara budući da su trgovce zabrinuli pad potražnje za benzinom u SAD-u i naznake slabašnog oporavka gospodarstva od posljedica pandemije Covida-19.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte  iznosila je 43,43 dolara. Na američkom setržištu  trgovalo po 40,49 dolara.

Trgovce je zabrinuo podatak da je američka potražnja za benzinom pala u prošlom tjednu na 8,78 milijuna barela dnevno, s 9,15 milijuna barela dnevno u tjednu ranije, a smanjena je i potrošnja ostalih derivata, pokazali su u srijedu podaci američkog ministarstva energetike. Ti au podaci  privukli pažnju trgovaca koji su kupovali naftu u posljednje vrijeme, a smjer nije promijenila ni činjenica da jsu američki burzovni indeksi dočekali zatvaranje na novoj rekordnoj razini, javljaju analitičari ING-a.

Analitičari upozoravaju da bi potražnju za sirovom naftom mogli ograničiti i uobičajeni radovi na održavanju rafinerija i kraj ljetne sezone vožnje. Cijene su na američkom tržištu pod pritiskom i jer su „američke rafinerije odlučile u idućim mjesecima radi održavanja zatvoriti puno rafinerija, što će nedvojbeno utjecati na potražnju za sirovom naftom.

U očekivanju uragana Laura zatvoren je niz rafinerija a stopa iskorištenosti njihovih kapaciteta pala je za 5,3 postotnih bodova, na 76,7 posto, objavila je vlada. Čimbenici su to koji najavljuju sezonski uvjetovani pad aktivnosti prerade u rafinerijama i rast zaliha u rujnu, kazuju u ING-u.

Zabrinutost trgovaca pojačalo je i izvješće koje je pokazalo da je u privatnom sektoru u SAD-u u kolovozu neto zaposleno manje novih radnika no što se očekivalo, budući da signalizira posustajanje oporavka gospodarstva.

Značajniji pad cijena zakočila je pak tvrdnja Iraka da od Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih saveznika ne pokušava ishoditi izuzeće od dogovorenog smanjenja proizvodnje u prvom tromjesečju iduće godine.

Irak je poručio i da bi mogao zatražiti dodatna dva mjeseca, do kraja studenog, za značajnije smanjenje proizvodnje kojim bi trebao nadoknaditi prekoračenje dodijeljene kvote iz sporazuma OPEC+. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 45,03 dolara, te je pala za 27 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments