Home Energetika Pad mosta u Baltimoru utjecat će na tržište LNG-a?

Pad mosta u Baltimoru utjecat će na tržište LNG-a?

by Energypress.net

CNN

Rušenje mosta u Baltimoreu moglo bi izazvati poremećaje u međunarodnoj trgovini jer je do daljnjega obustavljen promet lukom kroz koju je lani prošlo 52,3 milijuna tona tereta, vrijednog 80 milijardi dolara. Svaki mjesec u kojem je brodski promet kroz luku zatvoren, više od šest milijardi dolara tereta mora biti preusmjereno u druge luke.

Kontejnerski brod Dali udario je u potporni stup mosta Francis Scott Key u američkom Baltimoreu u ranim jutarnjim satima u utorak, uzrokujući njegovo urušavanje. Most se nalazi na ulazu u luku Baltimore, najveću američku luku za izvoz automobila i devetu po ukupnom prometu. U nesreći je nestalo šest ljudi, pretpostavlja se da su mrtvi. Dvije su osobe izvučene iz vode, od kojih je jedna u teškom stanju. Šest ljudi koji se vode kao nestali bili su dio noćne građevinske ekipe koja je popravljala oštećenja na mostu. Potraga za tijelima je obustavljena, a istraga se sada koncentrira na pitanje kako je došlo do nesreće, prenosi BBC.

Nema sumnje da će ovo imati velik i dugotrajan utjecaj na opskrbne lance, rekao je američki ministar prometa Pete Buttigieg. Kada bi luka mogla biti ponovno otvorena, ne može se niti nagađati jer je prerano za procjene koliko će vremena biti potrebno za čišćenje kanala. Američki predsjednik Joe Biden rekao je novinarima da će vlada “pomaknuti nebo i zemlju” kako bi ponovno otvorila luku i što prije obnovila most, ali to će ipak potrajati. Srušeni most premošćivao je relativno uski kanal rijeke Patapsco, dovoljno dubok da omogući prolazak velikim kontejnerskim brodovima i kruzerima.

CNN, pak, prenosi da je kroz baltimorsku luku lani prošlo rekordnih 850.000 vozila. Koristili su je najveći proizvođači automobila, od General Motorsa i Forda do Nissana, Fiata i Audija. Također, preko Baltimorea se izvozi znatna količina ukapljenog prirodnog plina (LNG) namijenjenog članicama Europske unije i Velikoj Britaniji. Oko pola milijuna tona LNG-ja izveze se mjesečno preko Baltimorea, rekao je ekspert Marco Forgione za BBC. Odustajući od jeftinijeg prirodnog plina iz Rusije, EU se počela sve više oslanjati na skuplji ukapljeni plin iz SAD-a.

U luci Baltimore radi 15.300 ljudi, a s njom je povezano još 139.180 radnih mjesta. Danski brodarski div Maersk priopćio je nakon nesreće da će izostaviti Baltimore iz svojih usluga u doglednoj budućnosti. Teret namijenjen Baltimoreu istovarit će u obližnjim lukama, upozoravajući klijente da bi to moglo značiti kašnjenja.

Luka Baltimore objavila je da je brodski promet obustavljen do daljnjega, ali kamioni se i dalje obrađuju, prenosi CNN. Do subote je u Baltimore trebalo stići sedam kontejnerskih brodova, kaže Judah Levine, voditelj istraživanja u logističkoj tvrtki Freightos. Volkswagen je objavio da su lani preko Baltimorea otpremili i primili oko 100.000 vozila. Sada očekuju moguća kašnjenja u isporuci jer će promet u tom dijelu SAD-a biti preusmjeren.

Related Posts