Pad industrijskih cijena u Europskoj uniji, na valu energetskog sektora

Pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u Europskoj uniji ubrzao je u prosincu u odnosu na prethodni mjesec a isti trend zabilježen je i u Hrvatskoj, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u 28-članom EU u prosincu su na mjesečnoj razini pale za 0,8 posto. Isti postotni pad zabilježen je i u eurozoni, procjenjuju u Eurostatu. Time je njihov pad na mjesečnoj razini ubrzao u oba područja u usporedbi sa studenim, kada su na mjesečnoj razini pale za 0,2 posto i u EU i u eurozoni. Pritom je podatak o njihovom mjesečnom padu u EU u studenom revidiran, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Eurostata.

Izrazitiji pad ukupnih proizvođačkih cijena u industriji EU u odnosu na mjesec ranije pripisuje se padu cijena energije za 2,8 posto. To je njihov najveći pad od kolovoza lani, kada je energija pojeftinila za 3,3 posto. Energetski sektor zaslužan je i za snažniji pad proizvođačkih cijena u eurozoni, za 2,7 posto u odnosu na studeni. Gotovo sve su zemlje EU u prosincu zabilježile pad cijena industrijskih proizvoda pri proizvođačima na mjesečnoj razini, uz izuzetak Malte i Švedske, gdje su porasle blagih 0,1 posto. Najizrazitiji pad cijena zabilježen je u Nizozemskoj, za tri posto, Danskoj i Grčkoj, za 2,4 posto, te u Belgiji i Estoniji, za dva posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu pale za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada su smanjene 0,6 posto, pokazalo je izvješće Eurostata. Na godišnjoj je razini pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u prosincu 2015. ipak bio nešto blaži. Tako su u EU u cjelini pale za 3,2 posto, u usporedbi s 3,5-postotnim padom u mjesecu ranije. U eurozoni su smanjene tri posto, nakon pada za 3,2 posto u studenom, pokazuje Eurostatovo izvješće. U čitavoj 2015. godini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU bile su u prosjeku 3,2 posto manje nego u godini ranije, a u eurozoni za 2,7 posto, izračunali su u Eurostatu.

Energetski je sektor u prosincu i na godišnjoj razini bilježio najveći pad cijena pri proizvođačima, za 10,7 posto u EU, odnosno za devet posto u eurozoni. Ako se isključi energija, ukupna industrija EU-a u prosincu je zabilježila pad cijena od 0,6 posto četvrti mjesec zaredom. U eurozoni njihov je pad bez energetskog sektora iznosio 0,7 posto. Svih 28 zemalja EU zabilježilo je pad cijena industrijskih proizvoda pri proizvođačima u usporedbi s prosincem 2014. godine. Najviše su pale u Litvi, za 8,1 posto, Nizozemskoj, za 7,7 posto, te na Cipru, za sedam posto. Slijede Danska s padom cijena za 5,8 posto, te Grčka i Estonija, gdje su cijene smanjene za 5,7 odnosno 5,5 posto.

U Hrvatskoj su cijene pri proizvođačima u industriji smanjene u prosincu lani prema istom mjesecu godine ranije za 4,4 posto. U studenom su bile niže za 4,3 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

You may also like