Pad industrijske proizvodnje u Italiji i Francuskoj

Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji neočekivano se smanjila u travnju, pokazali su u srijedu službeni podaci dvaju statističkih ureda, naznačujući trend suprotan onome najvećeg europskog gospodarstva. Francuska je industrijska proizvodnja u travnju potonula 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je stagnirala, izvijestio je statistički ured Insee. Time se smanjila prvi puta u pet mjeseci.

Ekonomisti su očekivali rast za 0,4 posto. Najviše se smanjila proizvodnja u građevinskom sektoru, za 0,8 posto, a osjetno je smanjena i ona u prerađivačkoj industriji, za 0,5 posto. I talijanska je industrijska proizvodnja prema sezonski prilagođenim podacima Istata neočekivano smanjena u travnju, za 0,3 posto u odnosu na ožujak, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće. Time je prekinuto tromjesečno razdoblje njezina rasta. Analitičari su očekivali njezin 0,3-postotni rast.

U ožujku proizvodnja je porasla 0,5 posto. Time je trend u drugom i trećem po veličini gospodarstvu eurozone u travnju bilježio suprotan predznak u odnosu na onaj u najvećem europskom gospodarstvu, onom njemačkom, čija je industrijska proizvodnja prema sezonski prilagođenim podacima poskočila 0,9 posto. Europski statistički ured objavit će u petak agregatne podatke za Europsku uniju i eurozonu i za zemlje članice.

You may also like