Pad industrijske proizvodne eurozone gotovo 9 posto

Analiza Eurostata

Početak tjedna obilježile su objave podataka obujma industrijske proizvodnje u EU i europodručju za prosinac, čime je zaokružena statistika za 2020. godinu.

Početak tjedna obilježile su objave podataka obujma industrijske proizvodnje u EU i europodručju za prosinac, čime je zaokružena statistika za 2020. godinu. Industrijska proizvodnja u EU tijekom 2020. u odnosu na 2019. pala je 8%, dok je u europodručju pala za 8,7%, navodi Eurostat.

U prosincu 2020. u odnosu na prosinac 2019. industrijska je proizvodnja bila niža za 1,6% u europodručju te za 1,2% u EU. Među glavnim industrijskim grupacijama najsnažnije je pala proizvodnja netrajnih dobara za široku potrošnju, a zabilježila je pad od 3,9 % tijekom prosinca u europodručju te 3,1 % u EU, na godišnjoj razini.

U odnosu na prosinac 2019., najsnažniji pad industrijske proizvodnje zabilježen je u Belgiji (-4,6%), Malti i Portugalu (obje -4,3%) dok je među državama članicama najsnažniji godišnji porast zabilježen u Slovačkoj (6,8%), Poljskoj (6,1%) te Latviji (4,7%). Danas su na rasporedu objave ZEW pokazatelja u Njemačkoj i europodručju za veljaču te preliminarni podaci BDP-a i zaposlenosti u europodručju za posljednje prošlogodišnje tromjesečje.

You may also like

0 comments