Pad dionica velikih tehnoloških kompanija

Dionice Tesle u gubitku

Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones indeks blago porasli, dok je Nasdaq oslabio drugi dan zaredom zbog pada cijena dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija.

Među najvećim su gubitnicama jučer bile dionice Tesle, Microsofta i drugih velikih tehnoloških kompanija jer su ulagači odlučili prodavati dionice koje su osjetljive na rast kamatnih stopa.

S druge strane, kako se očekuje rast kamata, porasle su cijene dionica banaka, a zahvaljujući rastu cijena nafte, ojačao je i energetski sektor.

U ponedjeljak je predsjednik SAD-a Joe Biden imenovao Jeromea Powella za čelnika Feda. To je drugi mandat Powella na čelu Feda, što znači da ne bi trebalo doći do naglih promjena u monetarnoj politici, dok se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Međutim, u SAD-u je inflacija u listopadu dosegnula najvišu razinu u 30 godina, a već se pet mjeseci kreće iznad 5 posto, znatno iznad ciljane razine američke središnje banke od 2 posto.

A to bi moglo natjerati središnju banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Tako sada analitičari i trgovci očekuju povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova do idućega lipnja, dok se dosad povećanje cijene novca očekivalo u srpnju.

U četvrtak se na Wall Streetu neće raditi zbog Dana zahvalnosti, dok će se u petak raditi skraćeno.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg pada, no trguje se oprezno zbog širenja koronavirusa u Europi. Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa bi Crobex indeksi mogli stagnirati, nakon jučerašnjeg pada.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni zbog zaoštravanja monetarne politike središnjih banaka, dok je dolar stabilan na visokim razinama.

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stabilno održava na najvišim razinama u 16 mjeseci.

A cijene su nafte stabilne. Jučer su skočile oko 3 posto, nakon što je Washington poručio da će kompanijama staviti na raspolaganje 50 milijuna barela nafte iz strateških rezervi kako bi ublažio rast cijena. U koordiniranoj akciji angažiranja naftnih rezervi sudjelovat će i druge zemlje, uključujući Kinu, Indiju, Japan, Južnu Koreju i Veliku Britaniju.

No, čini se da je zahvat u rezerve manji nego što su trgovci očekivali, pa su cijena nafte jučer snažno porasle. Jutros je, pak, na londonskom tržištu cijena barela skliznula 0,15 posto, na 82,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel blago pojeftinio na 78,50 dolara.

You may also like

0 comments