Home Ekonomija Pad devznih rezervi dok se Kina pokušava stabilizirati

Pad devznih rezervi dok se Kina pokušava stabilizirati

by admin

Kineske devizne rezerve pale su u kolovozu za rekordne 94 milijarde dolara jer tamošnje vlasti ulažu goleme napore kako bi stabilizirale tečaj juana i financijska tržišta, nakon potresa izazvanih neočekivanom devalvacijom kineske valute. Podaci kineske središnje banke, objavljeni u ponedjeljak, pokazuju da su njezine devizne rezerve, najveće u svijetu, prošloga mjeseca pale na 3.557 milijardi dolara.

Rekordni pad deviznih rezervi otvorio je pitanje jesu li napori kineskih vlasti u cilju stabilizacije juana održivi, dok se kapital povlači iz zemlje zbog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Uz to, kako se uskoro očekuje povećanja kamata u SAD-u, ulagači preusmjeravaju svoj kapital iz zemalja u razvoju na razvijena tržišta.

Ipak, pad rezervi manji je od očekivanja pojedinih analitičara koji su procjenjivali da će se rezerve smanjiti i za 200 milijardi dolara zbog potresa na financijskim tržištima izazvanih neočekivanom devalvacijom juana 11. kolovoza. Nastojeći povećati konkurentnost svojih proizvoda na svjetskom tržištu, a time i rast uspavanog gospodarstva, kineske su vlasti tada devalvirale juan za gotovo 2 posto.

No, to je izazvalo strahovanja da se rast kineskog gospodarstva usporava više nego što se procjenjivalo, pa se juan našao pod još većim pritiskom, dok su cijene kineskih dionica dodatno oštro pale, premda su još od polovice lipnja bile u strmoj silaznoj putanji.

Analitičari kažu da su kineske vlasti tada bile toliko iznenađene negativnom reakcijom financijskih tržišta da će vjerojatno idućih mjeseci držati tečaj juana na uzdi kako ne bi izazvale valutni rat u svijetu.

Kineske vlasti sada pokušavaju dokazati da su se tamošnja financijska tržišta stabilizirala nakon devalvacije juana, ili renminbija, koja nije izazvala samo oštar pad cijena kineskih dionica nego uzdrmala i najveće svjetske burze. Prošloga je vikenda na sastanku skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava guverner kineske središnje banke Zhou Xiaochuan kazao da su kineska financijska tržišta gotovo pri kraju korekcije, nakon što su cijene tamošnjih dionica od polovice lipnja potonule više od 40 posto.

Related Posts