Home Energetika Pad cijene plina snizio prihode Prvog plinarskog društva

Pad cijene plina snizio prihode Prvog plinarskog društva

by Energypress.net

Nastavljaju restrukturiranje

U 2023. godini Prvo plinarsko društvo (PPD) ostvarilo je prihode od 3,5 milijarde eura što je, u odnosu na 2022. godinu i prihode od 4,37 milijardi eura, smanjenje od 20%. Smanjenje je prije svega uzrokovano padom cijene plina na europskim burzama. Tijekom 2023. godine došlo je do značajnog pada cijene plina u odnosu na rekordnu 2022. godinu pa je prošla godina započela sa 75 EUR/MWh, ali je do kraja godine na relevantnim burzama cijena plina pala na 30 EUR/MWh. Na inozemnim tržištima također svjedočimo smanjenju prodaje uzrokovanom smanjenom potrošnjom plina uslijed toplijeg vremena te značajnim padom industrijske potrošnje u Europi.

PPD je i dalje prije svega orijentiran na prodaju na inozemnim tržištima na kojima je od prodaje plina ostvario prihod od 2 milijarde i 645 milijuna eura, što čini 76% ukupnih prihoda kompanije. Tijekom prošle godine, PPD je zadržao poziciju najvećeg opskrbljivača na hrvatskom tržištu s prihodom od prodaje domaćim potrošačima od 818 milijuna eura, što čini 24% ukupne PPD-ove prodaje plina.

Neto dobit je u protekloj godini iznosila 30,4 milijuna eura što je, u odnosu na 2022. godinu i neto dobit od 38,85 milijuna eura, smanjenje od 22%. Pad dobiti u skladu je s očekivanjima i odgovara padu prodanih količina plina, odnosno padu prihoda.

Nabavu plina PPD uspješno ostvaruje na europskom plinskom tržištu, a dio plina nabavlja iz američkoga LNG-a te ima potpisane dugoročne ugovore o nabavi. Zasad se ne osjećaju posljedice odluke američkih regulatornih tijela o zaustavljanju novih dozvola za izvoz LNG-a. U ukupnoj nabavi plina u 2023. godini, LNG je činio 31%, dok je trgovanje na burzama osiguralo čak 69% plina koji je PPD plasirao na tržišta. Podsjećamo kako PPD plin nabavlja isključivo iz europskih ili američkih izvora te da je kupovina Gazpromovog plina obustavljena u studenome 2022. godine.

Ističemo kako je s 31.12.2023. PPD u skladištima plina u Europskoj uniji imao robu u vrijednosti 91 milijun eura kako bi osigurao plin za hrvatske kupce, prije svega građane RH koji se griju na plin.

U 2023. godini PPD je izašao iz ENNA grupe i sada je u izravnom vlasništvu tvrtke g. Vujnovca pod nazivom Blue Horizon koja također ima sjedište u Vukovaru. PPD trenutno ima razvijeno poslovanje u Švicarskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Rumunjskoj te u 2024. nastavlja sa širenjem poslovanja na postojećim, ali i na novim europskim tržištima. Pritom se prihodi više neće konsolidirati na isti način kao dosad. Naime, hrvatski PPD orijentirat će se isključivo na domaće kupce, dok će na vanjskim tržištima poslovati isključivo istoimene PPD-ove inozemne tvrtke čime će se osigurati lakše financiranje i brže širenje tog dijela poslovanja koji je kompaniji dosad donosio gotovo 80 posto prihoda.

Related Posts