Pad cijena nafte uoči izvještaja o zalihama nafte u SAD-u

London/New York – Cijene nafte su pale uoči objavljivanja izvještaja o zalihama nafte u SAD-u, a trgovci pomno prate i situaciju u Libiji, jednom od ključnih izvoznika nafte.

Američka “lagana” nafta za isporuku u ožujku pojeftinila je, na burzi u New Yorku, na 53,39 dolara, dok je nafta tipa “brent” za travanjsku isporuku u Londonu pojeftinila na 62,4 dolara, prenosi agencija France press. Američko će Ministarstvo energetike  sutra objaviti podatke o tjednim zalihama nafte u SAD, a analitičari prognoziraju njihov rast, nakon što su prošlojedni podaci već pokazali kako su zalihe na rekordno visokom nivou za ovo doba godine.  Rast zaliha ukazuje na slabu potražnju u najvećoj svjetskoj ekonomiji i potrošaču energenata, što utiče na cijene.

Analitičari navode kako su sukobi i sabotaže u Libiji doveli do pada proizvodnje nafte na 150.000 barela dnevno, u odnosu na raniji maksimum od gotovo 1,5 milijuna barela.  Egipat je jučer pozvao na međunarodnu intervenciju u Libiji, nakon što je započeo zračne napade na uporišta i kampove za obuku Islamske države (IS) u toj zemlji, kao odgovor na to što je je IS objavio snimke na kojima se vidi kako su džihadisti odrubili glave egipatskim kršćanskim Koptima, otetima u Libiji.

You may also like