Pad cijena nafte uoči izviješća o stanju zaliha u SAD-u i Saudiji. Pala dobit i BP-a

Cijene barela nafte na međunarodnim tržištima u utorak su pale uoči objave tjednog izvješća o stanju američkih zaliha, a očekuje se da će podaci ukazati na njihovu novu visoku razinu. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 43 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,40 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 56,59 dolara.

Procjenjuje se da su američke komercijalne zalihe sirove nafte u prošlome tjednu porasle 16. tjedan zaredom, iznad rekordnih 489 milijuna barela, iako je broj aktivnih bušotina smanjen, pokazalo je preliminarno istraživanje Reutersa objavljeno u ponedjeljak. “Cijene sirove nafte su bile naglo poskočile temeljem očekivanja da će američka proizvodnja padati, kao i zalihe. Statistika bi nam trebala to potvrditi, prije nego što krenemo u dalje u kupnje nafte”, kazao je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Cijena barela u Londonu krajem prošlog tjedna dosegnula je najvišu razinu u posljednja četiri i pol mjeseca, od 65,80 dolara, a na američkom je tržištu rasla šest uzastopnih tjedana zaredom, poduprta dugim pozicijama u oba ugovora dok se špekulanti klade da će američka proizvodnja iz škriljca padati. Saudijski ministar nafte Ali al-Naimi kazao je u Pekingu da očekuju nastavak rasta azijske potražnje te da je Saudijska Arabija, najveća svjetska izvoznica, spremna zadovoljiti tu potražnju.

Sukobi u Jemenu, Siriji i neplanirani zastoji proizvodnje u Sjevernom moru i Brazilu potaknuli su Barclays na podizanje prognoza za cijene nafte. Ta je banka povisila prognozu cijene barela u Londonu u 2015. za 9 dolara, na 60 dolara, a u 2016. za 8 dolara, na 68 dolara. Također prognozira rast cijene barela na američkom tržištu u ovoj godini za 8 dolara, na 54 dolara, a u 2016. za 7 dolara, na 64 dolara. No ipak, kako upozorava banka u bilješci, tržište nafte još nije riješilo svoje teškoće i zbog slabih fundamenata prevladat će optimistično raspoloženje na tržištu u drugom tromjesečju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 61,06 dolara, što znači da je porasla 11 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Naftni div British Petroleum (BP) izvijestio je u utorak o oštrom padu dobiti u prvom ovogodišnjem tromjesečju uslijed dramatičnog pada cijena nafte. Dobit BP-a je u tom razdoblju pala na 2,13 milijardi dolara, s 3,5 milijardi eura ostvarenih u istom razdoblju godinu ranije.

Takav rezultat dolazi u vrijeme neizvjesnosti za naftne kompanije. Cijene nafte iznosile su u prvom tromjesečju 2015. u prosjeku 55 dolara za barel, što je gotovo dvostruko manje u odnosu na cijene prije godinu dana. “Na rezultate istraživanja i proizvodnje značajno su utjecale niže cijene nafte i plina te slabiji marketing i prodaja plina, kao i troškovi od 375 milijuna dolara povezani s otkazom ugovora za dvije platforme u Meksičkom zaljevu”, objavio je BP. Kompanija BP je prva od velikih naftnih tvrtki koja je objavila poslovne rezultate za prvo tromjesečje. Shell i Exxon Mobil objavit će izvješća o zaradama u četvrtak. (Agencije)