Pad cijena nafte nije uzdrmao MOL

MOL Grupa ostvarila je u 2015. čistu CCS EBITDA dobit od 2,5 milijardi dolara, 13 posto više nego godinu dana prije, što se ponajviše zahvaljuje rekordnom financijskom rezultatu u rafinerijskom poslovanju, priopćila je u srijedu ta mađarska kompanija.

Unatoč niskoj cijeni nafte, MOL je u prošloj godini nadmašio svoj cilj od 2,2 milijarde dolara CCS EBITDA-e, navodi se u priopćenju. U rafinerijskom poslovanju, ili ‘downstreamu’ kako se to naziva u industrijskom žargonu, postignut je, navodi MOL, “povijesno najjači financijski rezultat”. U tom je segmentu MOL Grupa ostvarila čistu CCS EBITDA dobit u iznosu od 1,65 milijardi dolara, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na rezultate iz prethodne godine. “Downstream je uspješno iskoristio prilike u vanjskom okruženju, dok je 50 posto EBITDA iznosa rezultat internih programa poboljšanja učinkovitosti”, ističe MOL, suvlasnik hrvatske Ine.

U ‘upstream’ segmentu, odnosno istraživanju i proizvodnji nafte, EBITDA bez jednokratnih stavki iznosila je lani 719 milijuna dolara, što je za 26 posto manje u odnosu na 2014. i posljedica je pada cijena nafte. Ukupna proizvodnja ugljikovodika porasla je lani za 7 posto, na 104 tisuće boepd (barela ekvivalenta nafte dnevno).

Pritom je u Hrvatskoj ukupna proizvodnja porasla za 7 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je u Mađarskoj proizvodnja ostala na gotovo istim razinama kao u prethodnoj godini. “To je značajno postignuće u odnosu na inicijalne prognoze o godišnjem padu do 5 posto. Vezano za proizvodnju sirove nafte, u Hrvatskoj je narasla za 20, a u Mađarskoj za 5 posto”, navodi se u priopćenju. Dodaje se kako je MOL ostvario značajan slobodni novčani tijek od 2,1 milijarde dolara.

Tvrtka ističe i kako je imovina Akri Bijeel u Kazahstanu otpisana u zadnjem kvartalu 2015. uslijed napuštanja polja. MOL je također knjigovodstveno umanjio vrijednost imovine u zadnjem kvartalu, prvenstveno zbog revidiranih prognoza za cijene nafte korištenih za vrednovanje spomenute imovine, koja se najvećim dijelom nalazi u Velikoj Britaniji. U plinskom poslovanju lani je, poručuje MOL, dosegnuta EBITDA u iznosu od 213 milijuna dolara, slično kao u 2014. godini.

Naftna i plinska industrija, uključujući i MOL, suočena je s najtežim vanjskim okruženjem u posljednjih dvadeset godina, s obzirom da su cijene nafte pale više od 70 posto u odnosu na njihov vrhunac iz ljeta 2014. godine, s više od 100 na otprilike 30 dolara po barelu. “Unatoč ovim izazovima, uspjeli smo povećati naš rezultat za 13 posto u odnosu na 2014., premašujući naše ciljeve. Ova postignuća postavili su MOL iznad većine integriranih naftnih kompanija. Dramatične promjene u okruženju prisilile su nas na određene bolne, ali potrebne odluke, uključujući i reviziju stvarne vrijednosti imovine u upstreamu, što je rezultiralo umanjenjem imovine, ali bez novčanog utjecaja”, poručio je u izvješću Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

Istaknuo je, također, kako je u 2015. MOL dokazao kako ima učinkovitu downstream platformu koja je sposobna generirati prihod i iskoristiti tržišne prilike uz istovremen nastavak ulaganja u dugoročni rast poslovanja. “U procesu smo usklađivanja našeg upstream segmenta s ciljem osiguranja profitabilnog poslovanja čak i uz cijenu nafte od 35 dolara. Naš krajnji cilj za 2016. je EBITDA u iznosu od 2 milijarde dolara i osiguranje zadovoljavajućeg priljeva novca koji bi nam omogućio financiranje internih investicijskih potreba, ali i isplatu dividende našim dioničarima čak i u izazovnom okruženju“, zaključio je Hernádi.

You may also like