Pad burzi radi mogućeg agresivnog dizanja kamata

Suzbijanje inflacije

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i tehnološki Nasdaq indeks oslabili, unatoč novim pokazateljima koji upućuju na usporavanje inflacije u SAD-u, jer su investitori posali svjesni da će Fed i dalje agresivno podizati kamatne stope kako bi suzbio visoku inflaciju.

Nakon podatka o usporavanju godišnje inflacije mjerene indeksom potrošačkih cijena u srpnju u SAD-u iznosila 8,5 posto, u četvrtak je objavljen i indeks proizvođačkih cijena, koji je pokazao da je inflacija u srpnju porasla 9,8 posto u odnosu na isti mjesec godinu ranije, što je njezin najniži rast od listopada 2021.

Na mjesečnoj razini, pak, inflacija proizvođačkih cijena smanjena je za pola posto, što je njezin prvi pad od travnja 2020. i to zahvaljujući padu cijena energenata.

Ti podaci poduprli su očekivanja investitora da će Fed u rujnu podići kamatne stope za 0,5 umjesto za 0,75 posto, kao u prethodna dva navrata.

Fed je dosad podignuo ključne kamatne stope za ukupno 2,25 postotnih bodova u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju, zabrinuvši sudionike na financijskim tržištima da će tako agresivno zaoštravanje monetarne politike pogurnuti najveće svjetsko gospodarstvo u recesiju.

Nakon olakšanja u srijedu zbog usporavanja inflacije u srpnju, dan kasnije uzlet cijena dionica je zaustavljen, jer su investitori postali svjesni da ciklus podizanja kamatnih stopa još nije završen, budući da je inflacija i dalje vrlo visoka.

Dobitonosne prodaje jučer su najviše zahvatile dionica kompanija koje su senzitivne na izmjenu gospodarskih ciklusa, poput Tesle i Amazona, koje su u srijedu bile najveće dobitnice.

I na europskim burzama najažniji indeksi imali su različitu izvedbu, dok su investitori razmatrali kakve će implikacije na monetarnu politiku imati najnoviji podaci o inflaciji u SAD-u.

Na azijskim burzama najvažniji indeksi u petak imali su mješovitu izvedbu, pri čemu odskače tokijski Nikkei, koji je porastao za više od dva posto, dok na deviznim tržištima tečaj dolar ponovno dobiva na snazi kako investitorima postaje jasno da će Fed nastaviti s ciklusom monetarnog zaoštravanja.

Na naftnim tržištima jutros je barel Brenta u Londonu pojeftinio 0,63 posto, na 98,97 dolara, a WTI-ja na američkom tržištu za 0,69 posto, na 93,69 dolara. Unatoč tome, od početka tjedna cijena Brenta je i dalje u plusu više od 4 posto, a WTI-ja za 5 posto.

You may also like