Pad američkih zaliha povećao cijenu nafte

Virus se širi
 Cijele nafte porasle su u srijedu na međunarodnom tržištu zbog iznenadnog pada američkih zaliha sirove nafte, dok istovremeno raste zabrinutost za potražnju uslijed rekordnog rasta broja zaraženih koronavirusom u nekim američkim državama.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su u prošlom tjednu za 6,8 milijuna barela, na 531 milijun barela, pokazali su podaci Američkog instituta za naftu. Analitičari ING-a očekivali su rast za 357.000 barela. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni kasnije u srijedu. Kažu kako bi aktalno smanjenje zaliha u normalnim uvjetima potaknulo veći skok cijena, ali zabrinutost za preopskrbljenost od kolovoza ograničava veće profite.

Pandemija je potaknula zabrinutost zbog pada potražnje za gorivima na prezasićenom tržištu, dok svijet bilježi rekordan broj zaraza koronavirusom, uključujući i u najvećem naftnom potrošaču, SAD-u. Šest američkih država zabilježilo je u utorak nove smrtne slučajeve, a brojka zaraženih u Teksasu premašila je 400 tisuća.

Indijske rafinerije smanjuju proizvodnju i zatvaraju postrojenja za preradu zbog održavanja, u okruženju pada potražnje za gorivima, priopćili su čelnici kompanija. Pokušaji da se dogovore poticajne mjere u SAD nisu uspjeli, budući da republikanci u utorak nisu pristali na vlastiti plan o pomoći zbog šteta uslijed pandemije.

Analitičari su zabrinuti zbog rizika u oporavku SAD-a, dok će novo priopćenje o politici središnje banke Fed objavljeno kasnije popodne pokazati koliko ih ozbiljno doživljavaju bankari središnje banke.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je cijena barela referentne košarice nafte njenih članica u utorak iznosila 43,40 dolara, te porasla 26 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments