Pad američkih zaliha povećao cijene nafte

Cijene nafte poskočile su u srijedu na međunarodnim tržištima, prekoračivši razinu od 49 dolara, nakon što su službeni američki podaci pokazali pad zaliha u ključnom naftnom čvorištu a smanjene su i zalihe derivata.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila 2,25 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,05 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,50 dolara višoj cijeni, od 45,70 dolara.

Službeni podaci američke vlade pokazali su danas da su zalihe sirove nafte porasle u prošlom tjednu za 3,4 milijuna barela ali su zalihe u ključnom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu smanjene za 785 tisuća barela. Pale su i ukupne zalihe benzina i derivata, uključujući dizel, i to više no što su analitičari očekivali. “Tržište je očekivalo informacije koje će pritisnuti cijene a izvješće je bilo neutralno”, zaključio je Scott Shelton iz američkog ICAP-a.

Prije objave tjednog izvješća američke vlade o zalihama cijene nafte poskočile su jedan dolar temeljem transakcije velikog algoritamskog trgovca, tumače na tržištu. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 42,40 dolara, što znači da je bila 73 centa manja nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like