Pad američkih zaliha podupro rast cijena nafte

Cijene nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima razini od 49 dolara nakon što su podaci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokazali veliki pad zaliha sirove nafte zbog tropske oluje na Atlantiku.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,73 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 85 centi i iznosila 46,35 dolara.

Jučer je raspoloženje na naftnim tržišta podiglo izvješće Američkog naftnog instituta (API) koje je pokazalo pad komercijalnih zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za čak 12,1 milijun barela. Ekonomisti je očekivali njihov skromni rast. Ako današnji službeni podaci potvrde taj pad, bit će to najveće smanjenje tjednih zaliha od travnja 1985. godine.

Zalihe su u SAD-u već dvije godine na rekordnim razinama zahvaljujući dijelom i povećanju proizvodnje nafte iz škriljca. Prošlog su pak tjedna američki proizvođači bili prisiljeni smanjiti proizvodnju zbog tropske oluje Hermine, koja je zaprijetila obalama Meksičkog zaljeva i potom krenula prema sjeveru uz istočnu obalu SAD-a. Američka vlada objavila je da je zbog mjera opreza proizvodnja u Meksičkom zaljevu smanjena za 11,5 posto.

Dodatno su naftna tržišta danas poduprli snažni podaci iz Kine, koji su pokazali da skok uvoza nafte u kolovozu gotovo za četvrtinu u odnosu na godinu ranije, budući da neovisni prerađivači nastoje zaraditi na niskim cijenama nafte prije isteka uvoznih kvota u prosincu.

Organizacija zemlja izvoznica nafte (OPEC) objavila je odvojeno na svojim internetskim stranicama da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u srijedu iznosila 43,18 dolara, što znači da je porasla za 43 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments