Pad američkih zaliha podupro ciene nafte

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 46 dolara, poduprte podacima o padu zaliha nafte u SAD-u ali raspoloženje među trgovcima i dalje zasjenjuje sumnja da će proizvođači dogovoriti mjere ograničenja rasta proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 46,25 dolara. Jučer je zaključila trgovanje s minusom od 1,38 dolara. Značajnijih promjena u cijeni danas nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 44,87 dolara. U prethodnom trgovanju oslabio je 1,26 dolara.

Jučer su tržišta snažno pritisnule poruke iz Irana i Saudijske Arabije, koje su signalizirale da su šanse za dogovor na neformalnom skupu proizvođača u Alžiru prilično slabe. Tako je saudijski ministar energije Khalid al-Falih novinarima jučer kazao da ne očekuje da će proizvođači zadnjeg dana sastanka postići sporazum o ograničavanju rasta proizvodnje.

Poručio je također da smatra da nema potrebe za značajnijom prilagodbom ili smanjenjem proizvodnje te da bi se Iranu, Libiji i Nigeriji trebalo omogućiti da proizvode maksimalnim intenzitetom.

Iran je inače odbio saudijsku ponudu da dvije zemlje ograniče proizvodnju a u srijedu su izvori u iranskim naftnim krugovima kazali da Teheran želi da mu se dozvoli da njegov udio u ukupnoj OPEC-ovoj proizvodnji iznosi 12,7 posto. “U najboljem slučaju možemo se… tek nadati da će na popodnevnom sastanku biti postavljeni temelji za dogovor na sljedećem sastanku kartela u studenom, do kada bi iranska proizvodnje mogla dosegnuti važnu granicu od četiri milijuna barela dnevno”, naveo je u bilješci Stephen Brennock iz PVM Oila.

Iranska proizvodnja zasada stagnira na 3,6 milijuna barela dnevno. Silazni trend cijena zaustavio je danas ipak neočekivani podatak Američkog instituta za naftu (API) o padu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za 752 tisuće barela. Analitičari obuhvaćeni Reutersovom anketom očekivali su njihov rast za čak 2,8 milijuna barela.

Pozornost se sada okreće službenim podacima o zalihama u prošlom tjednu koje će Washington objaviti tokom dana. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 42,30 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments