Home TribinaAnalize Pad američkih zaliha podigao cijenu nafte

Pad američkih zaliha podigao cijenu nafte

by Energypress.net

Analiza

Nafta je napredovala nakon četiri dana gubitaka jer industrijsko izvješće ukazuje na smanjenje američkih zaliha sirove nafte, što nadoknađuje nestalne rezove OPEC-a.

To bi bio prvi pad u sedam tjedana ako ga kasnije u srijedu potvrde američki vladini podaci. Podaci API-a također pokazuju da su zalihe nafte u Cushingu, Oklahoma, mjestu isporuke za WTI, pale za gotovo 1 milijun barela.

Organizacija zemalja izvoznica-nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) razilaze se u procjenama rasta potražnje za naftom, a prognoze za ovu godinu pokazuju najveći raskorak u 16 godina, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

U veljači IEA je prognozirala da će potražnja u ovoj godini rasti za 1,22 milijuna barela dnevno. OPEC je pak u izvješću za veljaču procijenio da će porasti za 2,25 milijuna barela dnevno. Razlika u prognozi odgovara oko jedan posto svjetske potražnje, napominje Reuters.

Kako bi prikazao kontekst tog jaza, Reuters je analizirao promjene prognoza IEA-e i OPEC-a u razdoblju od 2008. do 2023. i u prva dva mjeseca ove godine.

Razdoblje je moralo biti dovoljno dugo kako bi se izvukli pouzdani zaključci, objašnjava Reuters. Polazišna godina 2008. i zaključna 2023. izabrane su pak kako bi izračun obuhvatio ekstremne oscilacije potražnje, počevši od financijske krize u 2008. do pandemije u 2020. i njezinog naknadnog oporavka.

Reutersova analiza mjesečnih izvješća IEA-e i OPEC-a tokom 16-godišnjeg razdoblja pokazala je da je razlika u prognozama rasta potražnje najveća upravo u ovojgodišnjoj veljači.

Related Posts