Pad američkih zaliha podigao cijene nafte

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, poduprte smanjenim zalihama i povećanim aktivnostima prerade u Sjedinjenim Državama, iako analitičari procjenjuju da će ih i u predstojećem razdoblju kočiti prekomjerna opskrba.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,06 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,63 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 99 centi. Na američkom tržištu barelom se danas se trgovalo po 75 centi višoj cijeni, od 41,42 dolara. Američki institut za naftu (API) u utorak je izvijestio da su američke zalihe sirove nafte pale u prošlome tjednu za 482 tisuće barela, djelomice i zbog veće rafinerijske proizvodnje. Analitičari koje je anketirao Reuters u prosjeku su očekivali njihov rast za 1,9 milijuna barela.

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tokom dana. Unatoč današnjem rastu cijena većina analitičara očekuje da će se one zadržati na niskoj razini do kraja godine, te da će i tijekom 2016. proizvodnja premašivati potražnju. “(Pad zaliha) signal je makrotrgovcima da će cijene rasti. No, ako zanemarimo kretanja na dnevnoj bazi, temeljni pokazatelji ukazuju na pad cijena”, tumači Virendra Chauhan iz Energy Aspectsa, izdvajajući primjer priča o plutajućim skladištima.

Skladišta na kopnu već su prepuna a skladištenje u tankerima zahtijeva više cijene od onih za isporuke u kraćem roku. Trenutno su cijene za isporuke u siječnju 2017. oko šest dolara više od onih za isporuke u siječnju iduće godine, što nije dovoljno za opravdanost skladištenja u tankerima, budući da u račun valja uključiti još i troškove prijevoza. Stoga se skladištenje u tankerima ne isplati. “Tržište aktivno traži rješenja za skladištenje”, konstatiraju u bilješci analitičari Jefferiesa.

Ocjene o prekomjernoj opskrbi potvrđuje pak danas objavljen službeni podatak da je Saudijska Arabija u rujnu povećala izvoz nafte za 113.000 barela dnevno, na 7,111 milijuna barela dnevno. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte utorak iznosila 38,29 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like