Ovo je rang lista proizvodnje nafte u svijetu

Organizacije koja se bavi statistikom naftne proizvodnje – JODI (The Joint Organisations Data Initiative) priopćila je kako su Sjedinjene Države  u lipnju očuvale vodeći položaj po količini proizvedene nafte u svijetu.
U lipnju je proizvodnja u SAD-u iznosila 10,9 milijuna barela dnevno. U usporedbi sa svibnjom rast je iznosio 4,4%. Saudijska Arabija je u lipnju proizvela 10,489 milijuna barela dnevno, što je u usporedbi s prethodnim mjesecom značilo porast od 4,6%. Rusija se po prvi put spustila na treću poziciju među najvećim proizvođačima s iznosom od 10,487 milijuna barela dnevno, povećavši proizvodnju za 1,4% u usporedbi sa svibnjom.

SAD je po prvi put postao lider u proizvodnji nafte u ožujku ove godine. Od tada su trojica najvećih proizvođača „crnog zlata“ sačuvala svoje položaje. Rusija se u lipnju spustila na treće mjest.

Najveći izvoznik nafte na svijetu i dalje je ostala Saudijska Arabija, povećavši izvoz za 3,7% tj. na 7,244 milijuna barela dnevno. SAD su svoj izvoz nafte povećale za 20%, na razinu od 2,408 milijuna barela dnevno. Ruski izvoz nafte u travnju iznosio je 5,885 milijuna barela dnevno, a u svibnju je smanjen na 4,793 milijuna barela (za lipanj još nema podataka).

Kina ne namjerava koristiti svoju nacionalnu valutu juan kao instrument u trgovinskom sukobu sa SAD-om, objavila je Kineska narodna banka. Rusija je pak kupila novih 25 tona zlata i time ušla u top-5 država s najvećim zlatnim rezervama, piše Zerohedge.

Također je navedeno kako regulator, zajedno s podržavanjem elastičnosti tečaja, podržava i „najnižu razinu“ tečaja u slučaju nužnosti pomoću oprezne makropolitike koja osigurava stabilnost tržišta stranih valuta. Ta banka već više od mjesec dana postupno snižava tečaj juana u odnosu na dolar. Međutim, od 17. kolovoza, već treći krug trgovanja na deviznom tržištu ukazuje na jačanje juana, a 21. kolovoza kineski regulator je ojačao juan za 0,52% i on iznosi 6,8360 za jedan dolar.

You may also like