Home Geopolitika Ovo je osveta ISIS-a za pripadnost međunarodnoj koaliciji

Ovo je osveta ISIS-a za pripadnost međunarodnoj koaliciji

by admin

Islamska država (IS) objavila je u srijedu da se ubojstvom otetog Tomislava Salopeka osvetila Hrvatskoj za sudjelovanje u međunarodnoj koaliciji protiv te radikalne islamističke skupine koja je ranije najavila da su joj upravo državljani zemalja koalicije posebno važni ciljevi. Pokrajina Sinaj, egipatski ogranak IS-a, postavila je na Twitteru fotografiju dekapitiranog muškarca, navodno Salopeka kojega su militanti oteli 22. srpnja u Kairu i za njegovo oslobađanje tražili puštanje “muslimanskih žena” iz egipatskih zatvora.

“Ubojstvo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države, nakon što je istekao rok”, napisali su islamisti uz fotografiju čija autentičnost još nije potvrđena.

Uz fotografiju stoje i kopirane vijesti iz arapskih medija s naslovima: “Hrvatska potvrđuje potporu Egiptu u naporima u borbi protiv ekstremizma i terorizma” i “Hrvatska potvrđuje kontinuiranu potporu Kurdistanu”. Reagirajući na vijest o navodnom ubojstvu Salopeka, hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da se Hrvatska neće boriti protiv IS-a i da to prepušta “nekom drugom”. Hrvatska neće sudjelovati u borbenim akcijama protiv IS-a “iz niza razloga, prvi što ne možemo a drugi zbog toga što se s time trebaju nositi neki drugi”, rekao je Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare.

U našim službama koje su danas vrlo profesionalne sve rade da se ovake stvari u Hrvatskoj spriječe i radit će i dalje, dodao je premijer.

State Department objavio je u rujnu 2014. da je Hrvatska jedna od pedesetak članica međunarodne koalicije predvođene Amerikancima protiv brutalnih džihadista koji kontroliraju velike dijelove sjevernog Iraka i Sirije. Hrvatske vlasti uvjeravale su domaću javnost da je Zagreb dio koalicije samo u “političkom smislu” i da neće slati vojsku u borbu protiv islamista. “To hrvatskoj javnosti nije, niti bi smjela biti nepoznanica”, odgovorio je bivši predsjednik Ivo Josipović na novinarsko pitanje zašto je javnost od SAD-a, a ne od svojih dužnosnika saznala da je Hrvatska uključena u koaliciju.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić istaknula je da je Hrvatska u toj skupini zemalja kao članica EU-a i NATO-a i da je spremna konkretno surađivati s vlastima u Iraku i Kurdistanu. Konkretna suradnja očitovala se u darovanju pješačkog naoružanja i streljiva SAD-u koje su, vjeruje se, njime opremile iračku vojsku i kurdske borce dok su u jesen prošle godine vodili žestoke borbe s IS-om na zapadu Iraka. Hrvatska u svojim vojnim skladištima ima viškove oružja još od kraja Domovinskog rata. To bi oružje bilo velika pomoć iračkim Kurdima koji su većinom naoružani oružjem iz bivšeg SSSR-a, pa im je hrvatsko naoružanje kompatibilno. Ostale članice koalicije, poput SAD-a, Turske i Francuske izvode zračne udare na položaje IS-a u Iraku i Siriji, a borba protiv džihadista vodi se i zaustavljanjem financijskih kanala kojima se IS “napaja” kao i pružanjem humanitarne pomoć nevinim civilima izloženima teroru IS-a.

IS je nedugo nakon javne objave koalicije pozvao svoje pristaše da ubijaju građane tih zemalja, napose Amerikanaca i Francuza. “Ako možete ubiti američkog ili europskog nevjernika – napose zle i prljave Fracuze – ili Australca ili Kanađanina, ili bilo kojeg (…) građanina zemalja članica koalicije protiv IS-a, uz Božju pomoć ih ubijajte na bilo koji način”, rekao je Abu Muhammad al-Adnani, glasnogovornik IS-a, u poruci objavljenoj na više jezika. Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog stranog državljanina koje je počinio IS u Egiptu.

Pobunjenici sa Sinaja do lani su se nazivali Ansar Beit al-Makdis, ali su se u studenome obvezali na lojalnost IS-u i promijenili naziv u Pokrajina Sinaj. Iako Egipat ima problema s pobunom džihadista na rijetko naseljenom Sinajskom poluotoku, ta je država dosad bila pošteđena otmica stranaca i brutalnih pogubljenja kakve je IS provodio u Siriji, Iraku i Libiji. Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje da su islamisti sposobni provesti svoje planove unatoč masovnoj kampanji koju egipatske snage sigurnosti vode protiv njih.

SAD i Velika Britanija oštro su u srijedu osudili još nepotvrđeno ubojstvo Hrvata Tomislava Salopeka u Egiptu poručivši da čvrsto stoje uz Hrvatsku i ostale partnere u borbi protiv terorizma. “Ako se potvrdi, ubojstvo Salopeka bit će užasan zločin karakterističan za ekstremiste Islamske države i oštro osuđujemo njezinu brutalnost nad nevinim civilima diljem Bliskog istoka”, priopćilo je američko veleposlanstvo u Zagrebu. “SAD stoji rame uz rame s Hrvatskom i svim prijateljima i partnerima u borbi protiv terorizma”, dodaje se.

I britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond osudio je ubojstvo hrvatskog taoca kojeg su po još nepotvrđenim informacijama smaknuli pripadnici IS-a u Egiptu. “Moje misli su s njegovom obitelji, kolegama i cijelim hrvatskim narodom. Britanija će biti uz Egipat i Hrvatsku dok nastavljamo borbu protiv nehumanog terorizma”, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova. Islamska država objavila u srijedu da je pogubila 31-godišnjeg Salopeka odsijecanjem glave i na svom Twitteru objavila fotografiju navodno njegova tijela. Ni hrvatske niti egipatske vlasti još nisu službeno potvrdile vijest o ubojstvu tog radnika francuske tvrtke koji je otet 22. srpnja u Kairu.

Related Posts