Home Politika Ove godine neće biti dodjele nagrade Kiklop

Ove godine neće biti dodjele nagrade Kiklop

by admin

Nagrada Kiklop, koja se od 2004. godine tradicionalno dodjeljuje u sklopu Sajma knjige u Istri za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika iz Hrvatske, neće biti dodijeljena ove godine, odlučili su organizatori navodeći da je razlog manje izdavaštvo zbog krize.

Odluku da ove godine neće biti te nagrade jednoglasno je donijela Skupština Udruge Sa(n)jam knjige u Istri. Pošto je godišnja knjižna produkcija desetkovana, a mnogi nekad veliki i slavni izdavači gotovo su prestali izdavati knjige ili su se, da bi opstali, preorijentirali na prijevode lake bestseller literature, Kiklopa nije moguće dodijeliti a da se ne naruši izvorni smisao nagrade, navodi se u priopćenju te udruge.

“Kada smo 2004. godine osnovali i osmislili knjižnu nagradu koju će u više kategorija dodjeljivati struka, nismo mogli ni sanjati u što će se ona razviti i što će sljedećih deset godina značiti piscima, prevoditeljima, urednicima, nakladnicima, ilustratorima i svima onima kojih se knjige i književnost tiču” jer su, jednostavno, čitatelji, stoji u današnjem priopćenju. Za Kiklopa su se kandidirali i tu su nagradu osvajali najpoznatiji hrvatski pisci, a Kiklop u kategoriji za najbolje debitante najavljivao je pisce za koje će Hrvatska tek čuti, ističe se u priopćenju.

Organizatori napominju kako se sedmogodišnja gospodarska kriza u nakladništvu osjetila više nego u bilo kojem drugom segmentu hrvatske kulture.

Related Posts