Home Ekonomija Ovakva razina duga nije postojala još od vremena Napoleonskih ratova

Ovakva razina duga nije postojala još od vremena Napoleonskih ratova

by Energypress.net

Komentar predsjednika WEF-a

Borge Brende, predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma, dao je oštru prognozu globalnog gospodarstva rekavši da se svijet suočava s desetljećem niskog rasta ako se ne primijene prave ekonomske mjere.
Govoreći u nedjelju na WEF-ovom “Posebnom sastanku o globalnoj suradnji, rastu i energiji za razvoj” u Rijadu, Saudijska Arabija, upozorio je da su globalni omjeri duga blizu razina koje nisu viđene od 1820-ih i da postoji rizik od “stagflacije” za napredna gospodarstva.

“Globalni rast [procjena] ove godine je oko 3,2 [%]. Nije loše, ali nije ono na što smo navikli — trend rasta je desetljećima bio 4%”, rekao je za CNBC-jev Dan Murphy, dodajući da postoji rizik od usporavanja poput onog 1970-ih u nekim velikim gospodarstvima. .

“Ne možemo ući u trgovinski rat, još uvijek moramo trgovati jedni s drugima”, objasnio je na pitanje o izbjegavanju razdoblja niskog rasta.

“Trgovina će se promijeniti i globalni lanci vrijednosti — bit će više bliskih odnosa i prijateljskih odnosa — ali ne bismo trebali izgubiti dijete s vodom za kupanje… Zatim se moramo pozabaviti situacijom globalnog duga. Ovakvu vrstu duga nismo vidjeli od Napoleonovih ratova, približavamo se 100 posto globalnog BDP-a u dugu”, rekao je.

Rekao je da vlade moraju razmotriti kako smanjiti taj dug i poduzeti ispravne fiskalne mjere, a da ne dođu u situaciju da pokrene recesiju. Također je istaknuo stalne inflacijske pritiske i da bi generativna umjetna inteligencija mogla biti prilika za zemlje u razvoju.

Njegovo upozorenje poklapa se s nedavnim izvješćem Međunarodnog monetarnog fonda u kojem se navodi da je globalni javni dug prošle godine dostigao 93% BDP-a i da je još uvijek 9 postotnih bodova viši od razine prije pandemije. MMF je projicirao da bi globalni javni dug mogao biti blizu 100% BDP-a do kraja desetljeća.

Fond je također istaknuo visoke razine duga u Kini i Sjedinjenim Državama, rekavši da labava fiskalna politika u Kini i Sjedinjenim Državama vrši pritisak na stope i dolar što zatim povećava troškove financiranja diljem svijeta — pogoršavajući već postojeće slabosti.

Ranije ovog mjeseca, Međunarodni monetarni fond malo je povisio svoju prognozu globalnog rasta, rekavši da se svjetsko gospodarstvo pokazalo “iznenađujuće otpornim” unatoč inflatornim pritiscima i promjenama monetarne politike. Sada očekuje globalni rast od 3,2% u 2024., što je za skromnih 0,1 postotni bod više u odnosu na njegovu raniju siječanjsku prognozu.

Brende iz WEF-a rekao je u nedjelju da je najveći rizik za globalno gospodarstvo sada “geopolitička recesija s kojom smo suočeni”, ističući nedavne napetosti između Irana i Izraela.

“Toliko je nepredvidivosti i lako možete izmaknuti kontroli. Da su Izrael i Iran eskalirali taj sukob, preko noći smo mogli vidjeti cijenu nafte od 150 dolara. A to bi naravno bilo vrlo štetno za globalnu ekonomiju”, rekao je, donosi SEEbiz.

Related Posts