Ovakva kriza u Aziji nije viđena od šezdesetig godina prošlog stoljeća

Azijska razvojna banka
Pandemija koronavirusa gurnula je azijska gospodarstva u razvoju u recesiju prvi puta u 60 godina, izvijestila je u utorak Azijska razvojna banka (ADB).

Gospodarstvo u toj skupini azijskih zemalja smanjit će se ove godine 0,7 posto, navodi ADB u ažuriranim procjenama, izmijenivši lipanjsku procjenu prema kojoj su aktivnosti trebale pasti 0,1 posto. To znači da će regija zabilježiti recesiju prvi puta od 60-ih godina prošlog stoljeća. U 2021. banka predviđa snažan oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 6,8 posto. Time su se ADB-ove procjene gotovo uskladile s onima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), primjećuje BBC. Aktivnosti će se smanjiti u oko tri četvrtine gospodarstava u regiji, utvrdio je ADB.

“Većina gospodarstava u azijsko-pacifičkoj regiji može očekivati težak oporavak do kraja 2020”, rekao je glavni ekonomist ADB-a Yasuyuki Sawada u priopćenju. Najveći pad trebala bi bilježiti južna Azija, pa bi tako indijsko gospodarstvo ove godine trebalo pasti devet posto. U jugoistočnoj Aziji pad bi trebao biti znatno blaži i iznositi ‘samo’ 3,8 posto. Kina je izuzetak, uz procijenjenu ovogodišnju stopu rasta od 1,8 posto.

Među pojedinim gospodarstvima najveći pad bilježit će u 2020. otočna gospodarstva, uvelike ovisna o turizmu. Tako bi gospodarstvo Fidžija trebalo pasti 19,5 posto a ono Maldiva 20,5 posto. Ekonomija Japana, otočne države, inače treće po snazi u svijetu i članice G-7, skupine najmoćnijih gospodarstava svijeta, u recesiji je ušla sredinom svibnja. Za iduću godinu ADB predviđa snažan oporavak u regiji u cjelini, uz procijenjenu stopu rasta od 6,8 posto. Kinesko gospodarstvo trebalo bi porasti 7,7 a indijsko osam posto, procjenjuje ADB.

Upozoravaju, ipak, da bi oporavak mogla omesti dugotrajna pandemija i oštrije mjere njezina suzbijanja. Koronavirus je, podsjetimo, krenuo u svijet upravo iz Kine, srednjeistočnog grada Wuhana, gdje je, smatra se, izbila na tamošnjim “mokrim” tržnicama, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments