Outsourcing sve prihvatljiviji hrvatskim tvrtkama

Hrvatske tvrtke sve više prepoznaju prednosti outsourcinga, pritom najviše koristeći vanjske usluge čišćenja i održavanja te informatike, a najmanje nabave, prodaje i administrativnih poslova, pokazalo je istraživanje koje su provele tvrtke Cronata i BNB Sklad na uzorku od 60 poduzeća.

Najvećom prednošću outsourcinga 45 posto anketiranih smatra mogućnost fokusiranja na osnovnu djelatnost, a 30 posto najviše cijeni stručnost ljudi iz tvrtki koje se bave outsourcingom.

Za 15 posto ispitanika najvažnije je što se narudžbom vanjskih usluga smanjuju kadrovski problemi, a 10 posto za outsourcing se odlučuje radi ušteda. Iako je u istraživanje pozvan podjednak broj privatnih i državnih tvrtki, potonje su se odazvale u daleko manjem broju, navodi se u priopćenju. “Najveća stigma na riječ outsourcing bačena je upravo u državnom sektoru zbog straha djelatnika za radna mjesta. S druge strane, istraživanje je pokazalo da čak 92 posto anketiranih djelatnika smatra da outsourcing ne ugrožava njihovo radno mjesto, a 95 posto jasno ističe da je outsourcing poželjan”, kazala je Natalija Crnički iz tvrtke BNB Sklad.

Istraživanje je pokazalo da hrvatska poduzeća najviše koriste vanjske usluge čišćenja i održavanja (61,7 posto) te informatike (48,3 posto). Vanjsku zaštitu koristi 40 posto tvrtki, knjigovodstvene usluge 38,3 posto, a usluge marketinških i agencija za odnose s javnošću 18,3 posto.

Najmanje se pak naručuju stručne usluge poduzeća za outsourcing nabave (8,3 posto), prodaje (6,7 posto) i administrativnih poslova (5 posto). Uz manjak vremena i volje za traženje odgovarajućega poslovnog suradnika za outsourcing, anketirani su djelatnici, većinom iz uprava poduzeća, kao vodeći razlog koji ih sprječava u angažiranju tvrtki za outsourcing, naveli slab izbor poduzeća koje nude željenu uslugu.

You may also like