Ujedinjeni narodi velikom su većinom glasova poduprli nova međunarodna načela kojima bi se ojačala pozicija vlada u procesu restrukturiranja duga država i izbjegli dugotrajni sporovi poput onog između Argentine i “lešinarskih fondova”.

Zemlje bi trebale usvojiti načela usmjerena na zaštitu vlada suverenih država od manjinskih kreditora koji se protive stavu većine u slučajevima dogovorenog restrukturiranja duga, stoji u neobvezujućoj rezoluciji, usvojenoj u četvrtak u UN-u. Također ne bi trebala postojati mogućnost da sporazume blokraju inozemni sudovi ili druge zemlje, “koji moraju poštivati odluke usvojene većinom glasova kreditora”. Prijedlog rezolucije pod naslovom “Temeljna načela o postupcima restrukturiranja dugova država” podastrla je Južnoafrička Republika a usvojen je sa 136 glasova za, šest glasova protiv i 41 suzdržanim glasom. SAD je bio u skupini onih koji su glasali protiv rezolucije.

Njezino usvajanje vremenski se poklopilo s navršenih 10 godina bitke koju Argentina pred američkim sudovima vodi protiv američkih hedge fondova i njihova zahtjeva da im se u cijelosti plati iznos po argentinskim državnim obveznicama iako je velika većina kreditora pristala na predloženo restrukturiranje. Buenos Aires objavio je 2001. da ne može podmiriti dospjelih oko 100 milijardi dolara duga a hedge fondovi koje je argentinska vlada prozvala lešinarima razgrabili su obveznice za djelić njihove nominalne vrijednosti. U međuvremenu je američki sud podupro njihov zahtjev da im se isplati puni iznos tog duga.

Argentina tvrdi da bi isplata punog iznosa duga potkopala osnovu sporazuma o povratu duga koje je 2005. i 2010. sklopila s preostalih 93 posto kreditora. Ujedno bi se time potaknulo kreditore da odbiju sporazume o restrukturiranju ključne za oporavak zemlje koja nije mogla plaćati dugove. Grupe poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) upozorile su da slučaj Argentine zorno pokazuje izazov koji bi mogao zakočiti njihova nastojanja da pomognu zemljama u obnovi ekonomske i financijske održivosti.

Pojedine su se karipske zemlje suočile s istim problemom kao i Argentina a strahuje se da bi se slično moglo dogoditi i u slučaju Ukrajine i njezinih pregovora s kreditorima. U rezoluciji UN-a ističu se i prava kreditora, uz napomenu da restrukturiranje mora biti posljednje rješenje. Ipak, zemlje imaju pravo na taj instrument i u tome ih ne bi trebale ometati ni blokirati neprimjerene mjere, ističe se.

Related Posts