Ouattara ponovo na čelu Obale Bjelokosti

Predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara (73) ponovno je izabran već u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih 25. listopada na petogodišnji mandat, po službenim rezultatima koje je u srijedu objavilo neovisno izborno povjerenstvo.

Pobjeda Ouattare očekivala se od nedjelje ali trebalo se strpjeti dva dana a potom i za vrijeme višesatnog čitanja beskrajnih rezultata općina Abidjana i svih departmana Obale Bjelokosti da predsjednik povjerenstva Issouf Bakayoko objavi neopoziv rezultat od 83,66 posto u korist dosadašnjeg predsjednika.

Ouattara, koji se oslanjao na dobre gospodarske rezultate, pobijedio je ispred Pascala Affija N’Guessana, predstavnika Bjelokosne narodne fronte koju je utemeljio bivši predsjednik Laurent Gbagbo, koji je dobio 9,29 posto glasova. Dio Fronte pozvao je na bojkot izbora u ime vjernosti Gbagbu, koji se nalazi u zatvoru u Nizozemskoj dok čeka presudu na Međunarodnom kaznenom sudu za zločin protiv čovječnosti.

Ugledni zastupnik Kouadio Konan Bertin zauzeo je treće mjesto s 3,88 posto glasova dok se ostalih sedam kandidata, od kojih se troje povuklo iz utrke ali su im imena bila na listićima, moralo zadovoljiti s manje od jedan posto glasova.

Stopa sudjelovanja iznosila je 54,63 posto ili 3.330.000 glasača s izborne liste sa 6.301.000 imena. Predsjednički izbori održani su u miru i vjerodostojno u zemlji prvom svjetskom proizvođaču kakaa i gospodarskoj sili zapadne Afrike čime je definitivno okrenuta nova stranica nakon smrtonosnog nasilja koje je uslijedilo nakon pobjede Ouattare 2010. nad njegovim prethodnikom Gbagbom. Godine 2010. Gbagbovo odbijanje da prizna pobjedu Ouattare uronilo je zemlju u pet mjeseci sukoba koji su okončani s 3000 mrtvih kao krvavi epilog desetljeća političko-vojne krize. Ove godine je radi sigurnosti glasovanja raspoređeno oko 34.000 vojnika, među kojima 6000 pripadnika snaga UN-a.

You may also like