Otvorena istraga protiv generala Đukića zbog ubojstva 117 civila

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv osmorice nekadašnjih zapovjednika neprijateljske vojske i “krajinske milicije” tereteći ih za ubojstva 117 civila, silovanje žena, uništavanje objekata i protjerivanje stanovništva u Šibensko-kninskoj županiji, a po neslužbenim podacima istragom je obuhvaćen i srbijanski general Borislav Đukić, nedavno uhićen u Crnoj Gori zbog rušenja brane na Peruči.

Tužiteljstvo sumnja da su okrivljenici za ratni zločin protiv civilnog stanovništva od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. kao zapovjednici tzv. JNA, teritorijalne obrane, vojske i milicije tzv. Republike Srpske Krajine zapovijedali da se topništvom i pješaštvom napadnu naselja u šibensko-kninskoj županiji. Nakon što su dio naselja okupirali izdavali su zapovijedi da se iz tih okupiranih naselja topništvom tuku civilna naselja nastanjena građanima hrvatske nacionalnosti pod kontrolom hrvatskih oružanih snaga, objavilo je Državno odvjetništvo.

Okrivljenici su, sumnja tužiteljstvo, znali da njihovi podređeni preostalo stanovništvo hrvatske nacionalnosti na okupiranom području sustavno ubijaju, tuku, zlostavljaju i muče te da siluju žene te da njihovi podređeni pale, miniraju, ruše i na druge načine uništavaju stambene i gospodarske objekte kao i katoličke vjerske objekte. Tereti ih se da kao zapovjednici nisu poduzeli potrebne radnje da takvo ponašanje podređenih spriječe, već su takve radnje dopuštali pa su njihovi podređeni, ohrabreni takvim držanjem, nastavili nesmetano i dalje s takvim radnjama, te su ubili 117 civila, tri žene su silovali, a tri su žene pokušali silovati.

Mnogobrojno stanovništvo protjerano je iz okupiranih naselja, uništen je veliki broj stambenih, gospodarskih, vjerskih i kulturnih objekata sve do vojnoredarstvene akcije Oluja, navodi odvjetništvo. Predloženo je da se protiv sedmorice okrivljenika odredi istražni zatvor zbog toga što se nalaze u bijegu i zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela, dok je protiv jednog osumnjičenika istražni zatvor već određen.

Prvookrivljeni u tom slučaju ratnog zločina protiv civila na kojem si istražitelji radili godinama po neslužbenim podacima je umirovljeni srbijanski general Borislav Đukić koji je u srpnju uhićen u Crnoj Gori zbog rušenja brane Peruča i sada se nalazi u postupku izručenja Hrvatskoj. Tijekom Domovinskog rata Đukić je bio zapovjednik 21. brigade 9. kninskog korpusa JNA. Uz njega zbog rušenje brane na Peruči optužnicom su još obuhvaćeni zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, zapovjednik tvz. vojske krajine Mile Novaković i zapovjednik svih pograničnih postrojbi “krajinske milicije” Milan Korica.

You may also like